Będziemy konkurować jakością naszej żywności

Polska jest dużym producentem i eksporterem żywności, ale nie zamierzamy konkurować wielkością produkcji z krajami o ogromnym potencjale i dużych areałach ziemi.

Chcemy konkurować jakością wytwarzanych produktów. Mamy żywność o bardzo wysokich walorach smakowych i jakościowych – powiedział  minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas spotkania z przedstawicielami korpusu dyplomatycznego zorganizowanego na warszawskim Służewcu.

Gospodarze pikniku w oczekiwaniu na gości

Pomimo pandemii polskie rolnictwo rozwija się dynamicznie

Szef resortu rolnictwa zaznaczył, że pomimo pandemii polskie rolnictwo rozwija się dynamicznie. – Pandemia wpłynęła nie tylko na nasze życie osobiste, ale też na relacje międzynarodowe. Uniemożliwiła odbycie wielu ważnych, światowych imprez targowych i wystawienniczych. Jestem jednak przekonany, że poradzimy sobie z tym problemem i świat wróci do równowagi, a Polska będzie ważnym uczestnikiem światowego handlu żywnością. W sobotę na terenach Torów Wyścigów Konnych na Służewcu w Warszawie odbył się Piknik Dyplomatyczny. Na spotkanie z polską żywnością, na zaproszenie ministra Ardanowskiego odpowiedziało 115. dyplomatów akredytowanych w Warszawie. Ambasadorowie i radcowie ambasad przybyli na służewiecki tor wraz ze swoimi rodzinami.

Podczas powitania minister Ardanowski zwrócił uwagę, że nasze warunki klimatyczne sprawiają, że nie wszystko możemy uprawiać, ale dzięki temu możemy też próbować produktów z innych krajów. Szef resortu rolnictwa podkreślił, że dzięki wzajemnej współpracy możemy rozwijać naszą wymianę handlową i wspólnie odnosić korzyści.Liczę również na zwiększenie popytu wewnętrznego. Obserwując realizowane programy „Kupuj świadomie” czy „Produkt polski” widać, że przynoszą one nieoczekiwanie duże rezultaty – powiedział minister i dodał, że zarówno pobudzanie popytu wewnętrznego, jak i dalsze rozwijanie eksportu gwarantują rolnikom zbyt ich produktów i uzyskiwanie godziwych cen.

Powinniśmy być dumni z polskiej hodowli koni

– Dzisiejsze spotkanie to także okazja do pokazania, oprócz wyśmienitego jedzenia, naszej drugiej miłości – koni. Te szlachetne zwierzęta zasłużyły się w naszej historii. Brały udział w wielu ważnych, wygranych bitwach. Wspomagały nas też przez lata w ciężkiej pracy. Trzeba też podkreślić, że dzięki polskim rodzinom szlacheckim i ich miłości do koni świat zawdzięcza uratowanie hodowli koni arabskich – dodał minister. Na służewieckim torze odbyto się dziś 10 gonitw. W sześciu z nich uczestniczyły konie czystej krwi arabskiej, a w czterech konie pełnej krwi angielskiej.

Uczta po polsku

Licznie przybyli na służewieckie tory dyplomaci mieli okazję spróbować wyśmienitych polskich produktów: serów dojrzewających, grillowanych kiełbas i warzyw, tradycyjnych polskich zup: chłodnika z młodej botwinki, zupy ogórkowej i warzywnej zaprawianych wiejską śmietaną, a także pierogów, placków ziemniaczanych, kaszanki z cebulą, polskich pstrągów zapiekanych ze szpinakiem, karkówki marynowanej po staropolsku, a na deser, szarlotki, placka z rabarbarem czy sernika z bakaliami.

Źródło: MRiRW

Zostaw komentarz

  1. Brawo,
    Jakość powinna byc priorytetowym wektorem w osiaganiu dalszych sukcesów w eksporcie polskiej żywności!!!.
    Może warto ponownie przeanalizować dobre rozwiazania stosowane w dawnym CIS i zbudować coś na nowo do dobrowolnego korzystania przez eksporterów!?
    Marek Marzec

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics