Od stycznia do września 2015 roku Białoruś wyeksportowała na rosyjski rynek 817,8 tys. ton owoców i warzyw, czyli aż o 144 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2014 roku – poinformowali analitycy FAMMU/FAPA.
Z Białorusi do Rosji wjechało 603,8 tys. ton owoców i 214 tys. ton warzyw. W strukturze towarowej importu dominowały jabłka. Sporo zakupów dotyczyło także brzoskwiń, nektarynek, gruszek czy pomidorów.
Eksperci FAMMU/FAPA podkreślają, że w latach przed wprowadzeniem przez Rosję embarga na unijne produkty ilości te były znacznie mniejsze. Na przykład w roku 2012 rosyjski import warzyw i owoców z Białorusi wyniósł zaledwie 76 tys. ton.
Czytaj także:
Największe zapasy jabłek we Włoszech i Polsce
Tak wysoka sprzedaż spowodowana jest reeksportem pośrednim. Poprzez Białoruś owoce i warzywa, a także inne produkty objęte rosyjskim embargiem z Polski i krajów unijnych trafiały do Rosji.
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj