BNP Paribas: Święta Bożego Narodzenia będą w tym roku droższe

Według szacunków Banku BNP Paribas ceny żywności na tegoroczne Święta będą o ok. 7 proc. wyższe niż rok wcześniej. Największa skala podwyżek dotyczyć będzie owoców i warzyw, mięsa oraz cukru. Ostatni raz z tak silnym wzrostem mieliśmy do czynienia w 2007 roku.

ceny żywności, Święta, Wigilia, ceny mięsa, ceny drobiu, ceny masła, ceny mleka, podwyżka cen żywności

Więcej zapłacimy za pieczywo

Do wyższych cen pieczywa zdążyliśmy się już przyzwyczaić, gdyż artykuły te drożeją stopniowo od czerwca 2017 roku. Wzrosty przyspieszyły w drugiej połowie 2018 roku, w efekcie suszy i niskich zbiorów. Niemniej, 2019 rok był już zdecydowanie lepszy dla upraw zbóż, produkcja wzrosła, co wyhamowało podwyżki na rynku pieczywa. Spodziewamy się, że chleb i bułki będą o około 5-7 proc. droższe niż podczas ubiegłorocznych Świąt.

Wysokie koszty przygotowania ciast świątecznych

Istotnie więcej będzie nas natomiast kosztowało przygotowanie świątecznych wypieków, szczególnie tych o dużej zawartości cukru. Za surowiec ten zapłacimy bowiem o ponad 20 proc. więcej niż jeszcze rok temu, co można tłumaczyć przewidywaniami słabszych światowych zbiorów w nadchodzącym sezonie.

Droższa, o 9-11 proc. w relacji rocznej będzie także mąka. Z drugiej strony, ceny twarogu wykorzystywanego do wypieku sernika to koszt jedynie (w kontekście innych wzrostów) o ok. 1-2 proc. wyższy niż w grudniu 2018 roku.

Nieznacznie tańsze mogą być jaja, chyba, że konsument wybierze jaja z chowu wolnowybiegowego, które są o ok. 20 gr/sztukę droższe niż z chowu klatkowego. Z kolei istotnie niższe od zeszłorocznych będą ceny masła. Za kostkę można płacić nawet 15 proc. mniej niż w grudniu 2018 roku. W bieżącym roku spadki cen masła wynikały z większej jego dostępności w Nowej Zelandii, co wpłynęło na notowania cen tego produktu na światowych giełdach.

Zdecydowanie wyższe ceny mięsa, głównie wieprzowego

Rozwój Afrykańskiego Pomoru Świń nie tylko w Chinach, ale też innych krajach Azji i związany z tym duży popyt na wieprzowinę z Unii Europejskiej, przełożyły się na silne wzrosty cen trzody w punktach skupu, co z kolei mocno odczuwają konsumenci. W sklepach mięso wieprzowe oraz wędliny będą ok. 10-12 proc. droższe wobec grudnia 2018 roku. Z drugiej strony ceny drobiu będą kształtowały się na poziomie o 2-3 proc. wyższym w relacji rocznej, zaś w przypadku wołowiny będą zbliżone (bądź nieznacznie niższe) niż w ubiegłym roku.

Ryby droższe, ale skala podwyżek mniejsza niż w przypadku pozostałych artykułów żywnościowych

Mniejsze połowy morskie oraz wzrost cen na rynku światowym przekładają się na podwyżki również w Polsce. Śledzie oraz filet z morszczuka mogą być o ok. 4-6 proc. droższe w relacji rocznej. Z kolei ceny karpia prawdopodobnie będą zbliżone do ubiegłorocznych.

Sałatka warzywna i potrawy z kapustą kiszoną nie będą tanie

W efekcie suszy i wiosennych przymrozków, od dłuższego czasu mamy do czynienia z wysokimi cenami warzyw i owoców. Na szczęście mimo nie najlepszych warunków do wschodu i wzrostu warzyw na wiosnę i latem, okres przed zbiorami był korzystny dla warzyw korzeniowych i kapustnych, więc spadek produkcji nie był tak znaczący jak prognozowano. Dlatego też mimo spodziewanego dalszego sezonowego wzrostu cen, ich dynamika prawdopodobnie będzie niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Przeciętnie, ceny detaliczne świeżych warzyw będą o ok. 11-14 proc. wyższe w relacji rocznej. Co prawda po zeszłorocznych wzrostach cen, marchew i pietruszka przed świętami powinny być tańsze o ok. 7 proc. rok do roku, ale za to cebula będzie prawdopodobnie o ponad 30 proc. droższa, zaś ceny ziemniaków osiągają niespotykany od lat poziom, nawet o 80 proc. wyższy niż w grudniu 2018 roku. Jednocześnie, na skutek niższych zbiorów związanych z wiosennymi przymrozkami, wyższe o ok. 50 proc. będą nieodzowne do sałatki jarzynowej i szarlotki – jabłka.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here