Advertisement

Bośnia i Hercegowina zamyka się na polski drób. Wszystko przez ptasią grypę

Zgodnie z decyzją władz Bośni i Hercegowiny z dnia 3 marca 2025 r., w związku z występowaniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Polsce, wprowadzono zakaz eksportu określonych produktów drobiowych z województw: mazowieckiego, podkarpackiego, małopolskiego i wielkopolskiego.

Bośnia i Hercegowina zamyka się na polski drób. Wszystko przez ptasią grypę

Towary objęte zakazem

Zakaz eksportu dotyczy następujących produktów:

  • Żywy drób oraz inne gatunki ptaków, w tym ptaki bezgrzebieniowe (kiwi, emu, nandu, strusie), dzikie ptaki łowne oraz ptaki hodowlane i utrzymywane w niewoli;
  • Pisklęta jednodniowe;
  • Jaja wylęgowe i konsumpcyjne;
  • Zarodki drobiu, ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
  • Świeże i mrożone mięso drobiowe, mięso ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
  • Produkty z mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez zwierzęta, do użytku przemysłowego lub rolniczego;
  • Niespreparowane trofea myśliwskie pochodzące od ptaków, a także niespreparowane ptasie pióra lub ich części.

Wyjątki od zakazu

Zakaz nie obejmuje następujących produktów, pod warunkiem spełnienia określonych wymagań sanitarno-weterynaryjnych:

  • Hermetycznie zamkniętych konserw drobiowych oraz konserw z dzikich ptaków łownych, które podczas produkcji zostały poddane sterylizacji o wartości FO 3 lub wyższej;
  • Produktów jajecznych, które w procesie produkcji były poddane obróbce cieplnej, takiej jak suszenie, pasteryzacja lub sterylizacja;
  • Produktów poddanych obróbce cieplnej, w których wewnętrzna temperatura produktu osiągnęła co najmniej 70°C;
  • Piór oraz części piór, które zgodnie z deklaracją zostały poddane obróbce parą wodną lub inną metodą eliminującą możliwość przenoszenia czynników chorobotwórczych.

Konsekwencje dla polskiego sektora drobiarskiego

Wprowadzony zakaz stanowi istotne ograniczenie dla polskiego sektora drobiarskiego, zwłaszcza dla producentów z regionów objętych restrykcjami. Polska od lat jest jednym z czołowych eksporterów drobiu w Europie, a Bośnia i Hercegowina stanowi jeden z rynków zbytu. W związku z sytuacją, polskie firmy będą zmuszone do poszukiwania alternatywnych kierunków eksportu oraz dostosowania produkcji do nowych wymogów sanitarnych.

Podsumowanie

Decyzja Bośni i Hercegowiny o zakazie importu drobiu i produktów drobiowych z wybranych województw Polski jest odpowiedzią na zagrożenie związane z grypą ptaków. Polscy eksporterzy muszą dostosować się do nowych regulacji i uwzględnić ograniczenia w handlu. Warto śledzić rozwój sytuacji i podejmować działania mające na celu minimalizację strat dla branży drobiarskiej.

Źródło: GIW

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak indukują naturalną odporności, drzewa i krzewy owocowe

Drzewa i krzewy owocowe przez cały rok mierzą się ze stresami zarówno klimatycznymi, pogodowymi, jak i środowiskowymi. Niesprzyjające warunki wiosną mogą niekorzystnie wpłynąć na...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics