Branża drobiarska liczy zyski

Polski drób ma się coraz lepiej. Jak ocenia Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej to efekt wysokiej konkurencyjności cenowo-kosztowej i rozwijającego się eksportu.

 

\"rolnictwo,

 

Seremak-Bulge przewiduje, że eksport naszego drobiu w 2016 r. będzie rósł w tempie nie mniejszym niż w 2015 r. I podkreśla, że efektywność produkcji żywca drobiowego jest wysoka dzięki dominacji produkcji fermowej funkcjonującej w systemach zintegrowanych.

Produkcja mięsa drobiowego stale rośnie.

Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w marcu 2016 r. ok. 198 tys. ton tego mięsa.

– Jest to o 5,3 proc., tj. o 10 tys. ton więcej niż przed miesiącem i o 13,8 proc., tj. o 24 tys. ton więcej niż przed rokiem. – wylicza Grzegorz Dybowski z IERiGŻ.

Jak oceniają eksperi IERiGŻ, sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej.

– Rozwojowi eksportu drobiu z Polski sprzyja postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi współfinansowanymi ze środków UE – komentuje Grzegorz Dybowski.

Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

ARiMR przekazuje pomoc suszową. Ile rolników dostało pieniądze?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) rozpoczęła wypłatę środków finansowych dla rolników, którzy w kwietniu 2025 r. ubiegali się o tzw. pomoc suszową. W...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics