Brexit może mieć wpływ na branżę mleczarską

Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej może odczuć branża mleczarska.  Kraj ten jest trzecim, po Niemczech i Francji, producentem mleka w Unii Europejskiej.

 

\"rolnictwo,

 

– W 2015 r. producenci z Wielkiej Brytanii dostarczyli 15,2 mld kg mleka, co stanowiło 10 proc. dostaw w całej Wspólnocie – wyjaśniają analitycy BGŻ BNP Paribas.

I zwracają uwagę, że taki poziom produkcji nie pozwala w pełni zaspokoić potrzeb brytyjskiego rynku produktów mleczarskich, którego samowystarczalność szacuje się na 88 proc..

Według danych Eurostat w 2015 r. Wielka Brytania zaimportowała 482 tys. t serów i twarogów, 97 tys. t masła, 331 tys. t napojów fermentowanych i 190 tys. t mleka płynnego i śmietany. Głównym dostawcą produktów mleczarskich do Wielkiej Brytanii jest Irlandia. W 2015 r. jej udział w imporcie Wielkiej Brytanii wyniósł, w przypadku masła 67 proc., mleka i śmietany płynnej 62 proc., serwatki 38 proc. a serów 29 proc. Tym samym, w 2015 r. na rynek Wielkiej Brytanii trafiało 97 proc. sprzedanego z Irlandii mleka i śmietany płynnej, 58 proc. serów i twarogów, 50 proc. napojów fermentowanych, 31 proc. masła i 24 proc. serwatki.

– Znaczącymi dla Wielkiej Brytanii dostawcami są też Francja i Niemcy, których udział w imporcie serów w 2015 r. wyniósł odpowiednio 21 i 14 proc. – wynika z analizy BGŻ BNP Paribas.

W przypadku przetworów mleczarskich eksportowanych z Polski, rynek brytyjski ma największe znaczenie w przypadku napojów fermentowanych. W 2015 r. trafiło tam 13 proc. eksportu tych produktów. Do Wielkiej Brytanii trafiło też 6 proc. sprzedanych poza granice Polski serów i twarogów, 5 proc. masła oraz 4 proc. mleka i śmietany płynnej. Zatem Wielka Brytania jest znaczącym rynkiem dla polskich produktów mleczarskich.

Z kolei analitycy CLAL, określając wpływ wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty na unijny rynek mleka, zwracają uwagę, że import produktów mleczarskich z Nowej Zelandii i Australii do UE jest oclony.

– Zatem po opuszczeniu UE, Wielką Brytanię przestaną obowiązywać limity celne, a powiazania historyczne z Oceanią oraz niższe, od notowanych w UE, ceny produktów mleczarskich mogą spowodować wzrost zakupów produktów mleczarskich z Oceanii. Scenariusz ten będzie realny, jeżeli różnice w cenach miedzy UE a Ocenia utrzymają się w kolejnych latach – czytamy w analizie.

W takim scenariuszu Brexit mógłby mieć pewien wpływ na rynek mleczarski w UE, w szczególności na rynek irlandzki, który jest głównym dostawca serów i masła. W przypadku polskich producentów wpływ ten będzie prawdopodobnie mniejszy, gdyż Polska eksportuje do Wielkiej Brytanii więcej produktów płynnych, których zakupy z Oceanii mogą być nieopłacalne.

– Należy również pamiętać, że proces wyjścia Wielkiej Brytanii będzie rozłożony w czasie, co złagodzi ewentualne skutki. Jednak ostateczny wpływ Brexit na unijną branżę mleczarską będzie uzależniony od kształtu umów handlowych, ewentualnych kontyngentów i taryf, które mogłyby ograniczyć swobodę wymiany – oceniają analitycy BGŻ BNP Paribas.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/mctjack, Sam Greenhalgh

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Dopłaty dla hodowców bydła mięsnego. Kto może otrzymać wsparcie?

Hodowcy bydła mięsnego mogą do końca listopada 2025 roku ubiegać się o dofinansowanie zakupu czystorasowych byków. To druga edycja programu wsparcia, realizowanego w ramach...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics