W kwietniu Indeks cen mięsa FAO wzrósł o 1,9 punktu (1,6 procent w porównaniu z marcem) do 116,3 punktu, co oznacza trzeci z rzędu miesięczny wzrost i sprawia, że wskaźnik ten pozostaje jedynie nieznacznie (0,4 procent) poniżej wartości z kwietnia 2023 roku.
Indeks cen mięsa FAO:
W kwietniu międzynarodowe ceny mięsa drobiowego wzrosły, czemu sprzyjały stałe zakupy importowe dokonywane przez kraje Bliskiego Wschodu w obliczu ciągłych wyzwań dla produkcji wynikających z ognisk ptasiej grypy.
Światowe ceny mięsa wołowego również wzrosły, napędzane utrzymującym się wysokim popytem ze strony głównych importerów, pomimo zwiększonych dostaw ze źródeł krajowych w wiodących krajach importujących.
Ceny mięsa owczego nieznacznie odbiły w odpowiedzi na oczekiwania rynku dotyczące sezonowego ograniczenia dostaw w Oceanii.
Z kolei światowe ceny wieprzowiny spadły nieznacznie, odzwierciedlając słaby popyt wewnętrzny w Europie Zachodniej i utrzymujący się słaby popyt ze strony wiodących importerów, zwłaszcza Chin.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO