Nawozy mineralne średnio w roku podrożały o 19,6 proc. – informują w raporcie Aldon Zalewski i Arkadiusz Zalewski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB w Warszawie.
Nawozy mineralne drożeją systematycznie już od września 2010 r. Głównym powodem podwyżek cen w Polsce jest korzystna koniunktura na rynku zbóż oraz zwiększone zakupy rolników w okresie przedwiosennym stymulowa-ne wypłatami dopłat bezpośrednich.
W styczniu 2012 r. średni wzrost ich cen wyniósł 1,6 proc. Najbardziej podrożały nawozy azotowe (od 1,3 do 2,5 proc.). Silnie wzrosły również ceny polifoski (o 2,2 proc.) oraz fosforanu amonu i superfosfatu potrójnego (o 1,5 proc.). W ciągu 12 miesięcy nawozy mineralne podrożały średnio o (17,5 proc.), w tym najsilniej saletrzak (o 29,4 proc.) i saletra amonowa (o 27,5 proc.).
Pomimo wyraźnego wzrostu cen relacje cen nawozów mineralnych do cen zbóż nadal pozostały korzystne. Na zakup 1 kg NPK w styczniu 2012 r. należało przeznaczyć – podobnie jak w miesiącu poprzednim – równowartość 5,3 kg pszenicy. Było to jednak o 1,3 kg więcej niż przed rokiem.
Relatywnie najtańszym nawozem mineralnym pozostała sól potasowa (równowartość 4,1 kg pszenicy), a najdroższym superfosfat prosty (6,3 kg pszenicy).
Pogorszyły się relacje cen nawozów do cen skupu trzody chlewnej. Na zakup 1 kg NPK w styczniu 2012 r. należało przeznaczyć 7,9 kg żywca wieprzowego, o 0,6 kg więcej niż przed miesiącem, o 1,6 kg mniej niż przed rokiem.
W styczniu 2012 r. po raz kolejny potaniały nawozy wapniowe (o 0,4 proc.). Są one obecnie o 8,3 proc. tańsze niż przed rokiem.
Na światowych rynkach 1 ceny nawozów systematycznie spadają od listopada 2011 r. pod wpływem zmniejszenia wartości indeksu światowych cen żywności w II połowie 2011 r.
Spadek światowych cen nawozów mineralnych w styczniu 2012 r. wyniósł średnio 2,7 proc., w tym superfosfat potrójny 2 potaniał o 17,9 proc., a fosforan amonu 3 o 7,8 proc.. Mocznik 4 podrożał w tym czasie o 4,1 proc., a sól potasowa 5 o 0,3 proc.. W ciągu 12 miesięcy nawozy mineralne podrożały na świecie średnio o 12 proc., w tym sól potasowa o 30 proc., a fosforyty o 31 proc. Potaniał natomiast fosforan amonu (o 11 proc.), superfosfat potrójny (o 8 proc.) i mocznik (o 2 proc.).
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu