Owoce mogą podrożeć w tym roku silniej niż warzywa. Silna presja kosztowa, z jaką zmagają się producenci owoców i warzyw, związana m.in. wysokimi cenami nawozów, energii oraz rosnącymi kosztami pracy oddziałuje w kierunku wzrostu dynamiki cen owoców i warzyw – podkreślają eksperci z Credit Agricole.
Jest on jednak ograniczany przez relatywnie dobre ubiegłoroczne zbiory. Istotnym czynnikiem ryzyka dla tegorocznych zbiorów owoców są anomalie pogodowe, jakie wystąpiły na przełomie grudnia i stycznia, które w wielu regionach doprowadziły do rozpoczęcia wegetacji. Z tego powodu istnieje ryzyko, że w najbliższych kwartałach ceny owoców będą rosły szybciej niż ceny warzyw.
Eksport jabłek w lutym. Dokąd pojechało najwięcej naszych owoców?
W II poł. 2023 r. prognozujemy wyhamowanie tempa wzrostu cen owoców i warzyw wspierane przez obniżającą się presję kosztową. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza są tegoroczne warunki agrometeorologiczne w Europie – twierdzą eksperci z Credit Agricole.
Źródło: Credit Agricole