Na wtorkowej aukcji ceny produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii po raz kolejny wzrosły.
– Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 1 018 pkt. wobec 987 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 4 kwietnia br. (wzrost o 3,1%), co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
OMP zdrożało najbardziej
Największy wzrost zanotowały ceny odtłuszczonego mleka w proszku (+7,1%). Największy spadek cen odnotowano natomiast w przypadku kazeiny podpuszczkowej (-3,8%). Na wczorajszej aukcji maślanka w proszku nie była przedmiotem handlu. Pomimo tego zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 927 t wobec 22 642 t na poprzedniej aukcji.
Światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu
Kolejna aukcja GDT odbędzie się 2 maja.
– Podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą w III kw. br. światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu. Będzie to spowodowane odbudową produkcji mleka wśród jego głównych eksporterów przy jednoczesnej stabilizacji popytu na produkty mleczne w Chinach. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszej prognozy są tempo wzrostu podaży mleka w Unii Europejskiej oraz w Nowej Zelandii, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach – przewiduje Olipra.
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com