Na wtorkowej aukcji ceny produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii spadły po raz drugi z rzędu.
– Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 1 082 pkt. wobec 1 086 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 20 czerwca br. (spadek o 0,4%), co było powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Maślanka w proszu zdrożała najbardziej
Największy wzrost zanotowały ceny maślanki w proszku (+10,8%). Największy spadek cen odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (-4,5%). Znacząco zwiększyła się ilość sprzedanych towarów.
Światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu
Ekonomiści przewidują, że światowy rynek mleka znajduje się obecnie w punkcie zwrotnym i w III kw. br. wejdzie w spadkową fazę cyklu
– Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne w Nowej Zelandii, tempo odbudowy produkcji mleka w Unii Europejskiej, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach, charakteryzującego się istotnym udziałem czynnika spekulacyjnego.– przewiduje Olipra.
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com