Od III kw. 2023 r. ceny skupu na unijnym rynku trzody chlewnej kształtują się w trendzie spadkowym. Wynika to głównie z osłabienia popytu na wieprzowinę zarówno w UE, jak i na kluczowych rynkach eksportowych, w szczególności w Chinach. Czynnikiem oddziałującym w kierunku spadku cen jest również postępująca odbudowa pogłowia świń w UE. „Podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą dołek cenowy na rynku wieprzowiny został osiągnięty w I kw. 2025 r., a następnie ceny zaczną stopniowo rosnąć. W kierunku wzrostu cen oddziaływać będzie oczekiwane przez nas zwiększenie kosztów produkcji, jak również ożywienie popytu na wieprzowinę w warunkach rosnącej siły nabywczej gospodarstw domowych. Czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Europie oraz wystąpienie pryszczycy w Niemczech” – prognozują analitycy Credit Agricole.

Jakie będą ceny żywca wieprzowego?
W całym 2024 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 4,4% r/r wobec wzrostu o 7,3% w 2023 r., co wynikało z wyższego wolumenu sprzedaży, podczas gdy ceny uzyskiwane przez eksporterów obniżyły się. Cena skupu żywca wyniosła w styczniu 2025 r. 5,74 zł/kg (-18,6% r/r), a cena pasz dla świń 1,80 zł/kg (-1,8% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w styczniu na poziomie 3,18 wobec 3,84 przed rokiem, wskazując na istotne pogorszenie opłacalności produkcji. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2025 r. wyniesie ok. 6,50 zł/kg oraz 7,00 zł/kg na koniec 2026 r.– prognozują analitycy Credit Agricole.
Unijna produkcja wołowiny spada, a jej ceny rosną
W ostatnich miesiącach doszło do przyspieszenia wzrostu cen skupu bydła w UE. Jest to efektem przede wszystkim utrzymującego się spadku produkcji bydła w UE, które następuje mimo jej rekordowej opłacalności. Wynika to ze zmian strukturalnych zachodzących w unijnym sektorze bydła znajdujących odzwierciedlenie w spadku zainteresowania jego hodowlą z uwagi na wysoką niepewność regulacyjną, presję ze strony chorób zwierząt i coraz większe problemy z sukcesją w gospodarstwach. Stąd uważamy, że ceny skupu bydła w najbliższych kwartałach pozostaną wysokie, a ich zmienność będzie determinowana głównie przez wahania popytu w warunkach systematycznego spadku podaży. Czynnikiem ryzyka dla sektora jest rosnąca presja ze strony chorób zwierząt.
Ceny skupu bydła biją kolejne rekordy
W całym 2024 r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 9,5% r/r wobec wzrostu o 5,8% w 2023 r., co wynikało zarówno z wyższego wolumenu sprzedaży, jak i wyższych cen uzyskiwanych przez eksporterów. Cena skupu bydła wyniosła w styczniu 2025 r. 12,07 zł/kg (+19,6% r/r) – osiągając rekordowy poziom, a cena pasz dla bydła 1,94 zł/kg (1,1% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 6,22 wobec 5,26 przed rokiem, osiągając nowy rekordowy poziom. Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny analitycy prognozują, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2025 r. wyniesie ok. 12,50 zł/kg oraz 13,00 zł/kg na koniec 2026 roku.
Źródło: Credit Agricole