Ceny skupu podstawowych produktów rolnych spadły w kwietniu 2020 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 4,1%), jak i w porównaniu z kwietniem 2019 r. (o 3,6%).
Ceny większości produktów rolnych obniżyły się, wzrosły jedynie ceny pszenicy i trzody chlewnej
W kwietniu 2020 r. w porównaniu z marcem br. wzrosły ceny skupu zbóż. Niższe były ceny ziemniaków, żywca rzeźnego i mleka. W porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku w kwietniu br. ceny większości produktów rolnych były niższe, wzrosły jedynie ceny pszenicy i trzody chlewnej.
Ceny skupu ważniejszych produktów rolnych
W kwietniu 2020 r. za pszenicę płacono 80,15 zł/dt, tj. więcej zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem, jak i z takim samym okresem roku poprzedniego odpowiednio: o 7,9% i o 0,2%.
Ceny żyta wyniosły 59,24 zł/dt i były wyższe o 5,2% niż w marcu br., natomiast w stosunku do kwietnia 2019 r. niższe o 18,7%.
Za ziemniaki płacono średnio 85,44 zł/dt, tj. mniej zarówno w stosunku do poprzedniego
miesiąca, jak i do analogicznego miesiąca roku ubiegłego odpowiednio: o 6,1% i o 10,4%.
W kwietniu 2020 r. ceny żywca wołowego (6,12 zł/kg) spadły zarówno w skali miesiąca
(o 2,1%), jak i w skali roku (o 5,6%).
Prześlij nam swój wybór – nagrody dla aktywnych uczestników Konkursu AgroWybór 2020
Ceny żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 6,08 zł/kg i były o 3,2% niższe niż w marcu 2020 r., natomiast w porównaniu z kwietniem 2019 r. wzrosły o 6,4%.
Ceny drobiu rzeźnego (3,34 zł/kg) w skali miesiąca spadły o 12,0%, a w skali roku – o 13,9%.
W kwietniu br. za 1 hl mleka płacono 132,89 zł, tj. mniej zarówno do poprzedniego miesiąca, jak również w porównaniu z kwietniem 2019 r. odpowiednio: o 2,9% i o 2,2%.
Źródło: GUS