Ceny skupu trzody chlewnej jeszcze spadną

W 2018 r. ceny skupu trzody chlewnej wykazują tendencję spadkową, powodowaną wzrostem ubojów występującym nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej – poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny skupu trzody chlewnej, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, trzoda chlewna, cena trzody, świnie, Opłacalność hodowli trzody chlewnej,

Ceny skupu trzody w Polsce wyniosły w I półroczu 2018 r. 4,46 zł/kg, a w III kwartale 4,73 zł/kg. W stosunku do analogicznych okresów sprzed roku, cena w I półroczu była niższa o 14,1 proc., a w III kwartale o 10,6 proc.

– W październiku cena skupu trzody wyniosła 4,40 zł/kg i była niższa niż rok wcześniej o 9 proc. Z danych ZSRIR MRiRW wynika, że w listopadzie przeciętna cena skupu może wynieść 4,25 zł/kg, co oznacza jej spadek w stosunku do listopada 2017 r. o 9 proc. W grudniu 2018 r. ceny trzody tak w Polsce, jak i w całej UE będą niższe niż w listopadzie 2018 r. i niższe niż w grudniu 2017 r. – wyjaśnia Dorota Zawadzka z IERiGŻ.

Jej zdaniem w grudniu cena trzody w Polsce będzie zawierać się w przedziale 4,10-4,25 zł/kg, a więc w skali roku może być niższa o 7-10 proc.

W Unii Europejskiej cenom nie sprzyja relatywnie mały wzrost eksportu do krajów trzecich.

Nadzieję na wzrost cen dają ostatnie badania pogłowia z czerwca tego roku.

– Według Eurostatu w wielu krajach Unii Europejskiej (oprócz Danii i Irlandii) wzrostowi ogólnego pogłowia towarzyszył spadek pogłowia macior prośnych, co jest pierwszym symptomem mogącego nadejść spadku pogłowia. W Niemczech już w czerwcu 2018 r. pogłowie trzody było mniejsze o 1,1 proc. niż w czerwcu 2017 r., w tym pogłowie macior prośnych o 2,4 proc. W czerwcu 2018 r. pogłowie trzody w Polsce wyniosło 11 828 tys. szt. i było większe niż w czerwcu 2017 r. o 476 tys. szt. (o 4,2 proc.). Wzrost ten nastąpił w wyniku wzrostu pogłowia tuczników i warchlaków. Zmniejszeniu uległy natomiast wszystkie pozostałe kategorie wiekowe pogłowia, co jest sygnałem nadchodzącego spadku ogólnego pogłowia trzody. U podstaw tej sytuacji leży pogorszenie opłacalności chowu – wylicza Zawadzka.

Redakcja AgroNews, na podst. IERiGŻ, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − 17 =