CETA i TTIP jak złe siostry. Producenci żywości ekologicznej ostrzegają

Ani Kanada, ani USA nie stanowią dobrego wzoru jakości produktów spożywczych – uważają przedstawiciele Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Przestrzegają przed negatywnymi skutkami ratyfikacji umów o wolnym handlu z tymi krajami.

 

\"Rolnictwo,

15 października pod Ministerstwem Rolnictwa w Warszawie protestowali przeciwnicy umów o wolnym handlu między UE a Kanadą (CETA) i UE a USA (TTIP). fot. stopttipceta.pl

 

– Żywność genetycznie modyfikowana oraz wysoko przetworzona jest bardzo istotnym składnikiem rynku spożywczego obu Państw.  Wielki lobbing firm chemicznych w przemyśle spożywczym oraz tendencja do maksymalizacji zysku przy zachowaniu jak najniższych kosztów doprowadza do dominacji zysku, nad jakością i zdrowiem ludzi. Zapomina się wówczas o tym, jaką funkcję żywność ma pełnić, czyli:  żywić, nie szkodzić, wspierać zdrowy rozwój organizmu  – uważa prezes zarządu Stowarzyszenia Paweł Krajmas.

I zwraca uwagę, że „podpisanie umów CETA czy TTIP powodować może dominację tańszej – gorszej – żywności, dominację korporacji nad średnim i małym biznesem a także może zdominować wewnętrzne prawo państw, które podpiszą umowę”.

– Spróbujmy porozumieć się na zasadach szanujących wszystkie strony. Jakość żywności i zdrowie konsumentów stawiajmy na pierwszym miejscu – apelują przedstawiciele Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. stopttipceta.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here