CETA i TTIP jak złe siostry. Producenci żywości ekologicznej ostrzegają

Ani Kanada, ani USA nie stanowią dobrego wzoru jakości produktów spożywczych – uważają przedstawiciele Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Przestrzegają przed negatywnymi skutkami ratyfikacji umów o wolnym handlu z tymi krajami.

 

\"Rolnictwo,

15 października pod Ministerstwem Rolnictwa w Warszawie protestowali przeciwnicy umów o wolnym handlu między UE a Kanadą (CETA) i UE a USA (TTIP). fot. stopttipceta.pl

 

– Żywność genetycznie modyfikowana oraz wysoko przetworzona jest bardzo istotnym składnikiem rynku spożywczego obu Państw.  Wielki lobbing firm chemicznych w przemyśle spożywczym oraz tendencja do maksymalizacji zysku przy zachowaniu jak najniższych kosztów doprowadza do dominacji zysku, nad jakością i zdrowiem ludzi. Zapomina się wówczas o tym, jaką funkcję żywność ma pełnić, czyli:  żywić, nie szkodzić, wspierać zdrowy rozwój organizmu  – uważa prezes zarządu Stowarzyszenia Paweł Krajmas.

I zwraca uwagę, że „podpisanie umów CETA czy TTIP powodować może dominację tańszej – gorszej – żywności, dominację korporacji nad średnim i małym biznesem a także może zdominować wewnętrzne prawo państw, które podpiszą umowę”.

– Spróbujmy porozumieć się na zasadach szanujących wszystkie strony. Jakość żywności i zdrowie konsumentów stawiajmy na pierwszym miejscu – apelują przedstawiciele Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. stopttipceta.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics