Chiny dyktują warunki na światowym rynku wieprzowiny

Od kwietnia Chiny podniosły cła na wiele produktów z USA, w tym na wybrane kategorie wieprzowiny m.in. mrożone mięso – czytamy w najnowszym wydaniu AgroNawigatora PKO BP.

Stawka na niektóre produkty wieprzowe wzrosła o 25 proc. co oznacza, że w przypadku mięsa mrożonego wynosić będzie 37 proc. wobec dotychczasowych 12 proc. (za USDA).

Niemniej lista 128 towarów, na które Chiny nałożyły dodatkowe cła, nie obejmuje np. mrożonych półtusz wieprzowych.

Oznacza to, że będą mogły być one eksportowane na niezmienionych zasadach, choć warto zaznaczyć, że ich dotychczasowy udział w strukturze amerykańskiego eksportu wieprzowiny do Chin był relatywnie niewielki – czytamy w raporcie.

Wyższe cła

Zdaniem analityków podniesienie ceł obniży konkurencyjność amerykańskiej wieprzowiny na rynku chińskim.

– Może to spowodować pewne zmiany w strukturze eksportu z USA i krótkookresowo przełożyć się na wzrost popytu na wieprzowinę unijną. Niemniej wpływ ten może nie być istotny i nie odwróci prawdopodobnie spadkowej tendencji cen na rynku unijnym. Ważna jest też długość trwania ograniczeń będących decyzją polityczną. Mięso i podroby wieprzowe z USA mogą być dystrybuowane w większej części na pozostałych rynkach azjatyckich m.in. Hongkongu, Korei Płd. czy Japonii, gdzie eksportuje się również unijną wieprzowinę. Natomiast problem w dużej mierze dotyczy zagospodarowania podrobów wieprzowych. Wg IQC Insight w 2017 wolumen ich eksportu z USA do Chin wyniósł 416 tys. t, a USA były największym dostawcą podrobów wieprzowych na rynek Państwa Środka – wynika z raportu.

Niższa sprzedaż do Chin

Dane USDA wskazują, na 37 proc. r/r spadek dostaw amerykańskiej wieprzowiny do Chin w pierwszych dwóch tygodniach kwietnia 2018, czyli w początkowym okresie obowiązywania podwyższonych ceł.

– Jednak zmniejszenie popytu ze strony Chin było zauważalne wcześniej – w I kwartale 2018 roku amerykański eksport wieprzowiny do Chin zmniejszył się o 30 proc. r/r – przypominają analitycy PKO BP.

Niezależnie od tego, popyt ze strony Chin prawdopodobnie będzie maleć, co także odbije się na dostawach z UE. Według kwietniowych prognoz USDA, produkcja wieprzowiny w Chinach w 2018 wzrośnie o 2,5 proc. wobec 0,8 proc. wzrostu w 2017.

– Przełożyć się może to na zmniejszenie importu wieprzowiny przez Państwo Środka o 7 proc. r/r do 1,5 mln t. Dla porównania, w 2016 chiński import wyniósł 2,18 mln t – czytamy w raporcie.

Ceny trzody chlewnej w UE

Ceny trzody chlewnej w UE pozostają relatywnie niskie. Wg KE w pierwszej dekadzie kwietnia przeciętna cena trzody klasy E w EU zmalała o 15 proc. r/r do 1,44 EUR/kg.

– Co więcej, cena tuczników na niemieckiej giełdzie VEZG w połowie kwietnia 2018 spadła do 1,42 EUR/kg wobec 1,45 EUR/kg w poprzednich pięciu sesjach. Na spadki cen wpływa w dużym stopniu duża produkcja w UE-28 – wynika z AgroNawigatora.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics