Rolnicy chcą odnowienia pozwolenia na stosowanie substancji czynnej, którą stosuje się do ochrony przed parchem. Zaprzestanie stosowania kaptanu w uprawach polowych będzie miało poważny wpływ na europejski sektor owoców jako całość.
Rolnicy nie rozumieją decyzji Komisji Europejskiej dotyczącej zaprzestania stosowania kaptanu. Bezpieczeństwo tego pestycydu zostało potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) solidnymi dowodami naukowymi dotyczącymi wszystkich zastosowań (zarówno w szklarni jak i na polu).
Kaptan to pestycyd ogólnego stosowania. Substancja czynna obecnie stosowana w wielu uprawach owoców w kilku państwach członkowskich. Powszechnie używa się go np. w ochronie przed parchem jabłoni i gruszy, gorzką zgnilizną wiśni.
Po wycofaniu tiofanatu metylu i mankozebu z rynku, kaptan pozostaje jedynym kontaktowym fungicydem, który jest skuteczny przeciwko tym chorobom. Rolnicy potrzebują tego środka. Zostało naukowo udowodnione, że plony zostaną zmniejszone, a zatem bezpieczeństwo żywnościowe w przyszłości będzie zagrożone.
Stosowanie środków ochrony roślin a strategia „Od pola do stołu”
Zaprzestanie stosowania kaptanu będzie miało poważny wpływ na europejski sektor owoców
Copa-Cogeca zwróciła uwagę, że zaprzestanie stosowania kaptanu w uprawach polowych będzie miało poważny wpływ na europejski sektor owoców jako całość. Podczas posiedzenia Unijnego Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (SCoPAFF), które odbyło się w dniach 22-23 października 2020 r., Komisja zaproponowała jedynie odnowienie tej substancji czynnej do stosowania w szklarniach. Zgodnie z oceną EFSA i Austrii kaptan wydaje się spełniać wszystkie wymogi dotyczące pełnego odnowienia, w tym stosowania na otwartych polach. Ponadto EFSA stwierdził, że nie zaburza on funkcjonowania układu hormonalnego i nie szkodzi pszczołom.
AM/Redakcja AgroNews na podst.KRIR