Coraz więcej chętnych na ekożywność w Polsce

Zdrowa żywność przeżywa na świecie renesans.  Wytwarzanie żywność ekologicznej to szansa rozwoju przeżywającego ogromne trudności polskiego rolnictwa. Ci, którzy tym się zajęli, nie żałują.

Jak informuje "Nasz Dziennik", "W Polsce jej rynek też się rozwija. Przyczynia się do powstania na polskiej wsi nowych miejsc pracy. Niestety, z powodu nadgorliwości polskich urzędników zarabiają na niej w dużej mierze zagraniczne firmy sprzedające również na naszym rynku ekologiczną żywność wyprodukowaną na bazie… polskich surowców.

Tylko pozornie jedne jabłka nie różnią się od drugich, podobnie marchew czy inne owoce i warzywa. Różnica tkwi w ich składzie. Żywność ekologiczna powstaje w gospodarstwach, w których jest stosowane tylko naturalne nawożenie i naturalne środki ochrony roślin. Blisko 20 lat temu pojawiła się okazja, by taki tradycyjny sposób wytwarzania zdrowej żywności ustrzec od współczesnego pędu do maksymalizacji zysku i minimalizacji ceny detalicznej poprzez sprzedawanie jej jako produktów ekologicznych. Posiadają one niepowtarzalne właściwości."

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

KRUS wydłużył termin zgłoszeń do konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”

Trwa kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”. W odpowiedzi na liczne prośby, organizatorzy zdecydowali o wydłużeniu terminu przyjmowania zgłoszeń. Gospodarstwa rolne można zgłaszać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics