Corteva Agriscience przedstawiła 14 celów ku zrównoważonemu rozwojowi

Wychodzenie z kryzysu gospodarczego, spowodowanego przez pandemię COVID-19, wymaga tego, aby więcej krajów w większym stopniu prowadziło działania w kierunku zrównoważonego rolnictwa”, stwierdził Jim Collins, Dyrektor Generalny Corteva Agriscience podczas sesji Rolnictwo z pozytywnym wpływem na klimat w świecie po pandemii COVID (ang. Climate-Positive Agriculture in a Post-COVID World) w ramach wirtualnego Szczytu Globalnych Systemów Żywności, organizowanego przez Financial Times. 

„Dla firm działających w rolnictwie skończył się czas myślenia o zrównoważonym gospodarowaniu jako części naszego przedsiębiorstwa. Nasz biznes to jest zrównoważone gospodarowanie. Możemy lepiej służyć tym, którzy korzystają z globalnego łańcucha produkcji i dostaw żywności, dokonując ponownej oceny każdego aspektu naszego biznesu przez pryzmat zrównoważonej gospodarki”.

Jim Collins, Dyrektor Generalny Corteva Agriscience

Jim Collins podzielił się informacjami o tym, jak firma Corteva Agriscience zmierza do osiągnięcia celów związanych ze zrównoważonym rozwojem, określonych w Strategii Zrównoważonego Rozwoju do 2030 r. Czternaście celów, jakie firma chce osiągnąć w ciągu najbliższych 10 lat, jest skupionych wokół czterech głównych filarów: cele, na osiągnięciu których skorzystają rolnicy, cele, na osiągnięciu których skorzysta ziemia, cele, na osiągnięciu których skorzystają społeczności oraz cele dotyczące działalności spółki.

Przykłady działań:

  • Sprzedaż stabilizatora azotu N-Lock rolnikom w Europie, zaspokajanie zapotrzebowania na wodę o wyższej jakości i zmniejszenie o 40% emisji gazów cieplarnianych powstających  w wyniku nawożenia.
  • Inwestowanie w cieszące się dużym popytem rozwiązania naturalnego pochodzenia lub środki biologiczne w ochronie roślin.
  • Brytyjskie partnerstwo z LEAF – czyli organizacją działającą w obszarze rolnictwa przyjaznego środowisku, zapewniającą trzy lata szkoleń, pomocy technicznej i mentoringu rolnikom, którzy chcą zostać branżowymi liderami w zrównoważonym rolnictwie.

Corteva Agriscience w czerwcu 2021 r. ogłosi plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych powstających w wyniku działalności spółki.

Jim Collins powiedział, że pandemia uwypukliła pilną potrzebę większej efektywności w globalnym systemie produkcji i dystrybucji żywności. Wspomniał również o problemie marnowania żywności, powstającym w czasie, gdy coraz więcej ludzi cierpi głód z powodu pandemii COVID-19. W imieniu firmy Corteva zobowiązał się do prowadzenia razem z partnerami działań, których celem jest realizacja polityki mającej podstawy naukowe, umożliwiającej rolnikom produkowanie wystarczających ilości pokarmu o wysokiej wartości odżywczej dla rosnącej populacji.

Corteva Agriscience otwiera nowy wielozadaniowy ośrodek badań nad roślinami uprawnymi

„W czasach kryzysu zawsze pojawiają się nowe możliwości. W ciągu ostatnich 10 miesięcy prowadziliśmy otwarte dyskusje dotyczące wielu pilnych zagadnień związanych ze zrównoważonym rozwojem,” powiedział Jim Collins. „Globalne bezpieczeństwo żywnościowe. Ekstremalne zjawiska pogodowe. Niepokoje społeczne. Równość ekonomiczna. Oczywiście sama pandemia również przyczyniła się do stworzenia platform, na których rolnictwo może wypełnić długo zaniedbywane luki
w globalnych łańcuchach produkcji i dostaw żywności. Praca, jaką dziś wykonujemy, pozwoli nam na wprowadzenie zmian o długofalowym, pozytywnym wpływie na łańcuch dostaw żywności”.

Jim Collins dodał: „Wszyscy powinniśmy współpracować w celu stworzenia całościowych
i zrównoważonych systemów żywnościowych, by wykarmić ludność całej ziemi. Jednocześnie musimy uwzględnić zmieniające się oczekiwania i potrzeby konsumentów”.

Bank Światowy wskazuje, że z powodu gospodarczych skutków pandemii ok. 100 mln osób może popaść w stan skrajnego ubóstwa. Podaje, że od wybuchu pandemii ponad 1 milion osób zmarło na COVID-19. W tym samym czasie głód spowodował śmierć ponad 7 milionów ludzi.[1]

„Ponad 20 000 pracowników firmy Corteva na całym świecie uczestniczy w działaniach, których celem jest zmniejszenie ilości marnowanej żywności (marnuje się jej łącznie 1,3 mld ton). Nasze zespoły, klienci i partnerzy angażują się w przekierowanie tego strumienia dostaw, który może z powodzeniem wyżywić dwa miliardy ludzi”.

[1] Według danych Światowego Programu Żywnościowego ONZ.

Źródło: Corteva Agriscience

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + 8 =

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,164FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,357ObserwującyObserwuj
5,850SubskrybującySubskrybuj

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich poza rzeźnią

Bywają sytuacje gdy zdrowe zwierzę np. świnia, owca, krowa czy koń złamie kończynę lub ulegnie innemu wypadkowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się. Przy...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE