Advertisement

Advertisement

Credit Agricole: Relatywnie niskie ceny wieprzowiny zwiększyły jej spożycie

W ubiegłym tygodniu GUS opublikował dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2015 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.

 

\"rolnictwo,
 

W danych na szczególną uwagę zdaniem ekonomistów Credit Agricole zasługuje pierwsze od 2009 r. obniżenie spożycia drobiu o 3,9 proc. do 27,1 kg, przy jednoczesnym wzroście konsumpcji wieprzowiny o 5,9 proc. do 41,4 kg.

– W naszej ocenie jest to efekt obserwowanej w 2015 r. poprawy relatywnej konkurencyjności cenowej wieprzowiny względem drobiu – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista banku.

Analitycy zwracają także uwagę, że spożycie wołowiny zmniejszyło się w 2015 r. o 25 proc. do 1,2 kg, co wskazuje na coraz mniejsze znaczenie tego gatunku mięsa w strukturze spożycia.

– Biorąc pod uwagę zmiany strukturalne popytu na mięso w Polsce (rosnący popyt na białe mięso kosztem czerwonego mięsa) oraz obserwowany w ostatnich miesiącach silny wzrost cen skupu żywca wieprzowego (por. AGROpuls z 19.08.2016) można oczekiwać, że odnotowany w 2015 r. spadek konsumpcji drobiu był przejściowy. W efekcie oczekujemy, że w kolejnych latach udział drobiu w strukturze spożycia mięsa w Polsce będzie się zwiększał kosztem wieprzowiny oraz wołowiny – prognozuje Olipra.

Zdaniem Olipry w strukturze danych warto zwrócić uwagę również na kontynuację wzrostu spożycia owoców (wzrost o 12,8proc. do 53 kg) i warzyw (wzrost o 1,0 proc. do 105 kg). Jednocześnie utrzymuje się trend wzrostowy konsumpcji bilansowej mleka (wzrost o 3,9 proc. do 213 l) i masła (wzrost o 7,1 proc. do 4,5 kg).
Na uwagę zasługuje również kontynuacja trendu spadkowego widocznego w przypadku produktów zbożowych (spadek o 2,8proc. do 103 kg) oraz ziemniaków (spadek o 1,0 proc. do 100 kg).

– W porównaniu do 2000 r. konsumpcja w tych kategoriach zmniejszyła się odpowiednio o 14,2 proc. i 25,4 proc. Tym samym istnieje niskie prawdopodobieństwo odwrócenia tej tendencji w najbliższych latach – wyjaśnia Jakub Olipra.

Redakcja AgroNews, fot. Pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics