Czarne chmury nad rynkiem wieprzowiny

Wraz z aferą dioksynową przyszły obniżki…

„Takich obniżek na rynku żywca jeszcze nie było. U największych odbiorców dziś cenniki są nawet o 40 groszy niższe niż jeszcze w piątek. W przecenach przoduje Wielkopolska.

To wszystko przez import. Obniżki i panika wywołana aferą dioksynową na zachodzie Europy spowodowały, że trafiające do nas mięso czy żywe tuczniki mają teraz wyjątkowo konkurencyjne ceny.

Dla hodowców wyjątkowo drogie zboża przy wyjątkowo tanich świniach to prawdziwy dramat. U pośredników stawki poniżej 3 złotych stają się powoli normą. Za dowiezione do zakładów zwierzęta można dostać maksymalnie 3 i pół złotego.

TUCZNIKI     zł/kg

waga żywa

2,80 – 3,50

A jak wygląda to w klasyfikacji poubojowej? Wystarczyły dwa tygodnie stycznia, by ceny spadły nawet o 15 %. Klasa „S” wyceniana jest dziś od 4 złotych 10 do 4 złotych 90 groszy. Cena minimalna klasy U to niecałe 4 złote za kilogram. „O” i „P” zaczynają się poniżej 3 złotych. Tylko w niektórych firmach do oficjalnych cenników doliczane są jeszcze 20-30 groszowe dodatki i premie.

TUCZNIKI     zł/kg

wg wbc

S 4,10 – 4,90
E 4,10 – 4,75
U 3,90 – 4,55
R 3,30 – 4,35
O 2,90 – 4,15
P 2,50 – 3,85   

Również na targowiska dotarły przeceny. Parę prosiąt można już kupić od 80 złotych w Świętokrzyskiem czy na Mazowszu, do maksymalnie 270 w Małopolsce. Mimo niskich cen chętnych niewielu” – podała Redakcja Rolna TVP.

PROSIĘTA

targowiska   zł/parę

woj. świętokrzyskie                80 – 180
woj. mazowieckie                  80 – 200
woj. kujawsko-pomorskie     120 – 185
woj. podlaskie                       120 – 250
woj. pomorskie                     130 – 140
woj. małopolskie                   130 – 270  
woj. łódzkie                           140 – 220
woj. opolskie                         150 – 170

W pierwszej połowie 2011 roku ceny wieprzowiny mogą wykazywać tendencję do spadku, a ceny wołowiny i drobiu będą stabilne. W II połowie roku ceny mięsa wołowego, wieprzowego oraz drobiu zaczną rosnąć – wynika z prognoz ARR i IERiGŻ.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here