Susza, która dotknęła praktycznie wszystkie uprawy, miała także wpływ na skuteczność nawożenia. Z Systemu Komunikatów Sadowniczych, opracowanego przez Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka wynika, że należy się spodziewać problemów z przechowaniem owoców wynikających z niedoboru wapnia w owocach.
– Wskazane jest teraz zadbać o uzupełnienie nawożeni a owoców produktami wapniowymi – wynika z komunikatu.
Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka zaleca stosowanie nawozów wapniowych w wyższych dawkach: Amiwap w dawce 5 l/ha lub w przypadku dogodnych warunków pogodowych, gdy temperatury za dnia nie przekracza 20°C, chlorek wapnia w dawce 10 – 12 kg/ha. Do każdego zabiegu chlorkiem wapnia należy dodawać Megafol w dawce 1 l/ha. Dodatek Megafolu poprawia i przyspiesza pobierania składników pokarmowych.
Bardzo dużym problemem może okazać się wybarwienie jabłek – w wielu sadach owoce są wciąż niedostatecznie wybarwione. Dlatego w celu poprawy wybarwienia eksperci zalecają wykonać zabiegi: nawozem FruitAkademia na wzrost owoców II w dawce 8 kg/ha, zawierającym fosfor i potas oraz biostymulatorem Sweet dwukrotnie co 7 – 10 dni w dawce 2 – 2,5 l/ha.
W sadach, które nadal odczuwają skutki niedoboru wody i wysokich temperatur, zalecany jest zabieg obniżający negatywną reakcję na skutki stresu z dodatkiem nawozu mikroelementowego bogatego w magnez i żelazo.
– Proponujemy zastosowanie preparatu Megafol 2,5 l/ha z dodatkiem nawozu OptiMikro 2,5 kg/ha – piszą w komunikacie eksperci ZZO Warka.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com