Współpraca z Republiką Korei to temat wczorajszego spotkania z przedstawicielami kierownictwa Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Obrony Narodowej, Polskiej Agencji Handlu i Inwestycji, Ministerstwa Rozwoju i Technologii, a także największych polskich organizacji zrzeszających producentów branży mięsnej.
Spotkaniu przewodniczył dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk. W rozmowach wziął udział także sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.
Cel spotkania
Celem spotkania było omówienie aktualnego stanu współpracy z Republiką Korei w sektorze rolnym oraz dyskusja nt. możliwości przyspieszenia realizacji polskich postulatów dotyczących dostępu produktów rolno-spożywczych, w tym przede wszystkich mięsa, do rynku koreańskiego.
Likwidacja istniejących barier handlowych w eksporcie do Republiki Korei
Uczestnicy spotkania podkreślili konieczność niwelowania istniejących barier handlowych w eksporcie do Republiki Korei poprzez efektywną koordynację działań politycznych i gospodarczych (np. organizację misji gospodarczych, seminariów promocyjnych towarzyszących wizytom oficjalnym). Rozmówcy przyznali, że uzyskanie realnych możliwości prowadzenia eksportu polskiego mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wołowego na rynek koreański jest warunkiem kluczowym do zrównoważenia wyników handlu dwustronnego.
Wyniki wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi
W 2023 r. polski eksport rolno-spożywczy do Republiki Korei osiągnął poziom 82,6 mln euro (w 2022 r. 75,6 mln euro), co oznacza wzrost o 9% w porównaniu z 2022 r. Sprzedajemy głównie mleko i śmietanę, skrobię, piwo.
Import z Republiki Korei w 2023 r. osiągnął wielkość 29 mln euro (w 2022 r. 25,6 mln euro). Towary sprowadzane z RK to przede wszystkim: ciasta, ekstrakty i esencje herbaty, kawy oraz wody mineralne.
Źródło: MRiRW