Czy rolnictwo może być nowoczesne?

Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.

Czy rolnictwo może być nowoczesne?
Czy rolnictwo może być nowoczesne?

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego obszary wiejskie zajmują 93 procent powierzchni Polski. Mieszka tam 40 procent Polaków, statystycznie młodszych od mieszkańców miast. Polska wieś to też 1,4 miliona gospodarstwa rolnych i ogromny biznes, związany z uprawami, maszynami rolniczymi, środkami ochrony roślin.

Nowoczesne rolnictwo wymaga wiedzy i umiejętności

Łączą one w sobie wiele dyscyplin. To z jednej strony wiadomości dotyczące chociażby podstaw uprawy roślin, ich fizjologii z biochemią, ale też kompetencje menedżerskie – współczesne gospodarstwo rolne jest tak naprawdę firmą, która wymaga fachowej wiedzy. I właśnie taką wiedzę można zdobyć na trzech kierunkach studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu: agrobiznes, agroinżynieria i rolnictwo. Każdy z nich daje kompetencje pozwalające zarówno na prowadzenie i rozwijanie własnego gospodarstwa rolnego, jak też na pracę w bardzo szeroko rozumianym sektorze gospodarki, jaką jest rolnictwo.

Agrobiznes

Studia na kierunku agrobiznes łączą wiedzę przyrodniczą z nowoczesnym modelem biznesowym, przygotowują zarówno do prowadzenia i zarządzania gospodarstwem rolnym, jak też firmami przetwórczymi czy specjalizującymi się w obrocie rolnym. To unikalne umiejętności, które pozwalają spojrzeć na każde, nawet najmniejsze gospodarstwo, jak na przedsiębiorstwo, wprowadzać w nim innowacje przekładające się zysk, wykorzystywać atuty i poprzez jakość uzyskiwanych produktów budować markę.

Agroinżynieria

Absolwent kierunku agroinżynieria będzie fachowcem świetnie obeznanym z najnowszymi technologiami stosowanymi w rolnictwie, ale też i innych branżach o charakterze technicznym. Z jednej strony będzie miał wiedzę o zastosowaniu maszyn rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa, ale z drugiej z wykorzystania najnowszego oprogramowania komputerowego do projektowania tych maszyn, czy z tzw. rolnictwa 4.0 opartego na systemie pozycjonowania GPS, które pozwala na gromadzenie danych z różnorodnych systemów, ich analizę oraz tworzenie map aplikacyjnych wykorzystywanych w zabiegach agrotechnicznych. Po studiach na tym kierunku bez trudu można znaleźć ciekawą pracę nie tylko w dużych gospodarstwach rolnych, ale też biurach projektowych, instytucjach doradczych czy serwisach maszyn rolniczych.

Rolnictwo

I wreszcie rolnictwo – studia na tym kierunku pozwalają na zdobycie wiedzy z zakresu rolnictwa integrowanego, a więc stosującego precyzyjną agrotechnikę i wydajny chów zwierząt przy ograniczeniu skażeń produktów i środowiska, co pozwala na otrzymanie zdrowej żywności. To studia, które dają wiedzę wiedzę z zakresu agronomii, ogrodnictwa, zootechniki, technologii żywności, ekonomiki oraz organizacji i zarządzania w rolnictwie, a studenci tego kierunku odbywają praktyki w renomowanych polskich i zagranicznych firmach związanych z szeroko pojętym rolnictwem.

Rolnictwo i usługi to 44 miliony miejsc pracy w UE

Zgodnie z danymi Eurostatu, europejskiego urzędu statystycznego prowadzącego badania na terenie Unii Europejskiej, rolnictwo i przemysł spożywczy oraz związane z nimi usługi zapewniają ponad 44 milionów miejsc pracy w UE, a w samym sektorze rolnym pracuje 20 milionów osób. Unia – dzięki różnorodnemu klimatowi, żyznym glebom, technicznym umiejętnościom rolników oraz jakości oferowanych produktów – jest jednym głównych światowych producentów i eksporterów produktów rolnych. Umiejętności rolników są tu kluczem zarówno do wykorzystania warunków naturalnych, jak i do uzyskiwania odpowiedniej jakości produkowanej żywności, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Analitycy prognozują, że do 2050 roku światowa produkcja żywności musi się podwoić, aby zaspokoić potrzeby wynikające ze wzrostu liczby ludności i zmieniających się nawyków żywieniowych. Jednocześnie rolnictwo musi stawić czoła wpływowi zmian klimatu na różnorodność biologiczną, jakość gleby i wody, a także wymogom światowego rynku.

Nauka nie pójdzie w las, a… do gospodarstw i na pola

Dlatego tak ważne jest z jednej strony systemowe wsparcie rolnictwa w ramach Unii Europejskiej, poprzez Wspólną Politykę Rolną, ale z drugiej kształcenie wysokospecjalistycznej kadry, która wyposażona w najnowszą wiedzę będzie umiała sprostać wyzwaniom. I taką kadrę – świetnie wykształconych fachowców z zakresu szeroko rozumianego rolnictwa – kształci Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Na kierunkach: agrobiznes, agroinżynieria i rolnictwo.

Źródło: UPWr

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics