Czy sezon 24/25 przyniesie odbicie cen zbóż?

Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) z 8 marca światowa produkcja zbóż w sezonie 23/24 zwiększy się do 2294,1 mln t wobec 2235,2 mln t w sezonie 22/23 (+2,6%). Złożą się na to wyższe zbiory kukurydzy (+6,3%) oraz niższe zbiory pszenicy (-0,3%), jęczmienia (-5,0%) i pozostałych gatunków zbóż (-2,8%).

Czy sezon 24/25 przyniesie odbicie cen zbóż?


Wyższa produkcja kukurydzy będzie przede wszystkim związana z jej większymi zbiorami w USA (+12,4% – efekt większej powierzchni zasiewów i wyższych plonów), Argentynie (+55,6% – dobre zbiory po suszy w sezonie 22/23) i UE (+14,7% – dobre zbiory po słabym sezonie 22/23). Spadek produkcji pszenicy będzie wynikał przede wszystkim z jej niższych zbiorów w Australii (-35,9% – efekt suszy z uwagi na zjawisko El Niño). Z kolei obniżenie produkcji jęczmienia będzie spowodowane głównie jego niższym zbiorami w Australii (- 23,6% – z uwagi na wspomniane wyżej zjawisko El Niño), Kanadzie (-10,9% – efekt niższych plonów z uwagi na suszę) oraz w UE (-6,2% – efekt niesprzyjających warunków agrometeorologicznych).

Wyższa konsumpcja zbóż wspierana przez ich większą dostępność

Zgodnie z prognozą USDA światowa konsumpcja zbóż w sezonie 23/24 zwiększy się do 2276,9 mln t wobec 2227,7 mln t w sezonie 22/23 (+2,2%). Wzrost spożycia prognozowany jest w przypadku kukurydzy (+3,5%) i pszenicy (+2,1%), podczas gdy jego spadek zostanie odnotowany w przypadku jęczmienia (-3,7%) i pozostałych gatunków zbóż (-1,5%). Spożycie zbóż w sezonie 23/24 wspierane jest przez ich większą dostępność z uwagi na dostosowanie podaży po szoku związanym z wybuchem wojny w Ukrainie.

Nieznaczny wzrost światowych zapasów zbóż

Spożycie zbóż pozostanie niższe od ich produkcji, dzięki czemu ich światowe zapasy wzrosną w sezonie 23/24 do 605,0 mln t wobec 602,5 mln t w sezonie 22/23 (+0,4%). Niemniej współczynnik zapasy/spożycie zmniejszy się do 26,6% wobec 27,0%, a tym samym pozostanie na niskim na tle historycznym poziomie. Na jego obniżenie złożą się wzrost wskaźnika zapasy/spożycie dla kukurydzy i jego spadek w przypadku pozostałych gatunków zbóż.

Niska opłacalność produkcji zbóż będzie sprzyjać jej ograniczeniu w sezonie 24/25

Ostatni kwartał przyniósł dalszy spadek cen na światowym rynku zbóż, widoczny szczególnie w przypadku cen pszenicy. Istotnym czynnikiem oddziałującym w kierunku obniżenia cen jest zwiększona podaż ziarna ze strony głównych eksporterów, w szczególności z rejonu Morza Czarnego, w warunkach nadal relatywnie słabego popytu. W kolejnych miesiącach ceny zbóż determinowane będą przez pierwsze szacunki dotyczące wielkości zbiorów w sezonie 24/25. Biorąc pod uwagę obserwowaną obecnie niską opłacalność produkcji zbóż, a także niesprzyjające warunki agrometeorologiczne w Europie analitycy Credit Agricole prognozują, że światowa produkcja zbóż w sezonie 24/25 obniży się. Z tego powodu, uwzględniając czynniki krajowe ceny pszenicy i kukurydzy w Polsce wyniosą odpowiednio ok. 94 zł/dt i 84 zł/dt na koniec 2024 r. i ok. 100 zł/dt i 95 zł/dt na koniec 2025 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszej prognozy są warunki agrometeorologiczne wśród kluczowych światowych producentów i eksporterów zbóż.

Źródło: Credit Agricole

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

„Od pola do stołu”: Nieudana strategia UE na rzecz bardziej ekologicznej żywności

Strategia „Od pola do stołu”, która miała być sztandarową polityką UE na rzecz bezpieczeństwa i dobrej jakości żywności, spaliła na panewce. Komisja Europejska przedstawiła strategię...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics