Nie widać końca kryzysu na rynku pieczywa w Polsce. W 2013 roku jego sprzedaż może znowu zmaleć – podaje Rzeczpospolita.
W 2012 roku spożycie chleba i bułek w polskich gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, wyniosło 52 – 52,5 kg. Rok wcześniej było na poziomie 53,5 kg. Przeciętny Polak je więc dziś o ponad 40 kg pieczywa mniej niż dwie dekady temu.
Tradycyjne kanapki przyrządzane w domach Polacy zastępują, m.in. płatkami zbożowymi czy makaronem.
– Ostatnie lata to okres dużych zmian w sposobie konsumpcji pieczywa w Polsce – mówi Rafał Salomon, prezes firmy GoodMills Polska, czołowego producenta mąki w Polsce – Trudno wyobrazić sobie, że kilkanaście lat temu nie były u nas szerzej znane crossainty czy tortille – dodaje.
Czytaj dalej: Piekarnie walczą o przetrwanie