Wg projekcji Komisji Europejskiej (KE) w następnych dziesięciu latach, za sprawą niewielkiej poprawy plonów, produkcja zbóż w UE ma wzrosnąć do 316 mln t wobec 304 mln t w 2013 r. – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Zwiększać się ma znaczenie ”nowych” krajów członkowskich oraz kukurydzy. Po stronie zużycia zbóż, motorem jego wzrostu ma być rosnące zapotrzebowanie na biopaliwa. Pod koniec grudnia KE wydała raport ”Przewidywania dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE 2013-23”. Jak co roku zawiera on projekcje sytuacji na głównych rynkach rolnych w perspektywie najbliższych dziesięciu lat.
Dla sektora zbóż eksperci KE przewidują powolny wzrost produkcji ziarna w UE-28.W2023 r. ma ona wynieść 316 mln t wobec szacunków mówiących o zbiorach na poziomie 304 mln t w wyjątkowo dobrym roku 2013. Wobec średniej produkcji w trzech ostatnich latach (292 mln t) wzrost wyniesie 8% (24 mln t). O ile w latach 2011-13 udział ”nowych” krajów członkowskich (UE-13) w unijnej produkcji zbóż wynosił przeciętnie 29,7%, to w 2023 r. ma wynosić 31,7%. Kraje te mają odpowiadać za 56% prognozowanego wzrostu produkcji.
Czytaj także:
Jakie są tendencje cen pszenicy?
Zboże drożeje!
Wynikowe szacunki zbiorów rzepaku w 2013!
Powierzchnia uprawy zbóż ma w UE-28 w 2023 r. wynieść 57,8 mln ha, czyli o 0,9% więcej niż przeciętnie w latach 2011-13, ale jednocześnie minimalnie (0,02%) mniej niż w 2013 r. Wynika z tego, że w projekcji KE produkcja zbóż będzie rosła za sprawą założonego powolnego wzrostu przeciętnych plonów. W 2023 r. mają one być o 7,2% wyższe niż przeciętnie w latach 2011-13. Szczególnie będzie to widoczne w UE-13, gdzie przyrost ma wynieść 14% w porównaniu z 4% w ”starych” krajach UE. W strukturze upraw dalej rosnąć ma znacznie kukurydzy. Wobec średnich w ostatnich trzech latach zbiory ziarna mają wzrosnąć o 22% (14 mln t) do 79 mln t w 2023 r. To głównie to zboże będzie napędzało wzrost produkcji zbóż ogółem.
Oczekiwane jest również zwiększenie produkcji pszenicy zwyczajnej do 138 mln t wobec 131 mln t przeciętnie w latach 2011-13. Oznacza to przyrost o 6%, czyli znacznie mniejszy niż w przypadku kukurydzy i mniejszy niż zbóż ogółem. Jednak pszenica będzie nadal najważniejszym zbożem uprawianym w UE. Wyraźnie spada za to znaczenie jęczmienia.
Wobec średniej w latach 2011-13, produkcja jęczmienia ma wzrosnąć jedynie o 4% do 58 mln t. Oznacza to jednak, że będzie o 4% niższa (!) niż wysoka produkcja w 2013 r. szacowana na 60 mln t. Zużycie zbóż ma przyrastać nieznacznie wolniej niż produkcja. W 2023 r. wynieść ma 298 mln t, czyli o 7% więcej niż przeciętnie w latach 2011-13 (278 mln t).
Głównym czynnikiem napędzającym ten wzrost będzie przewidywane podwojenie się zużycia na cele bioenergetyczne z 10 do 21 mln t. W tym samym czasie zużycie na cele konsumpcyjne i pozostałe przemysłowe ma przyrosnąć o 6 mln t, a na cele paszowe o 3 mln t.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu