Światowy import wieprzowiny do 2030 roku będzie rósł – przewidują unijni eksperci w ostatnim raporcie EU Agricultural Outlook for the EU Agricultural Markets and Income.
Jednak w ocenie analityków wzrost ten będzie wolniejszy niż w ubiegłej dekadzie i wyniesie 560 tys. ton, a cały import 8,4 mln ton.
– Główny wzrost importu nastąpi w krajach azjatyckich i Afryki Subsaharyjskiej. Sytuacja na rynku chińskim, po zmianach restrukturyzacyjnych produkcji, jest trudna do przewidzenia i może mieć duży wpływ na światowy rynek wieprzowiny – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Rosja, dążąc do samowystarczalności, będzie ograniczała import wieprzowiny z krajów unijnych. Natomiast w ciągu najbliższych 10 lat Stany Zjednoczone zwiększą eksport tego mięsa. Czynnikiem stymulującym ten proces będzie niski kurs dolara w stosunku do innych walut.
Wzrośnie eksport z UE
Zdaniem analityków eksport wieprzowiny z krajów UE w 2030 roku wyniesie 2,8 mln ton. Będzie to stanowiło ok. 34 proc. światowego handlu wieprzowiną. Prognozy te odzwierciedlają rosnącą tendencję uzależniania się unijnego rynku wieprzowiny od eksportu, który zwiększy się z 9 proc. do 12 proc. produkcji w 2030 roku.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com