Jak podaje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, rolnicy w bieżącym roku złożyli ok. 49 000 wniosków na działanie Dobrostan zwierząt. To o około 5 000 wniosków więcej niż w roku ubiegłym, który był pierwszym rokiem wdrażania tego działania.
Poniżej przedstawiamy strukturę złożonych wniosków:
- Dobrostan świń – złożono 2561 wniosków, w tym w ramach:
- wariantu 1.1. Dobrostan loch – zwiększona powierzchnia w budynkach – 2521 wnioski,
- wariantu 1.2. Dobrostan tuczników – zwiększona powierzchnia w budynkach – 2153 wnioski;
- Dobrostan krów – 45322 złożono wniosków, w tym w ramach:
- wariantu 2.1. Dobrostan krów mlecznych – wypas –37548 wnioski,
- wariantu 2.2. Dobrostan krów mlecznych utrzymywanych grupowo – zwiększona powierzchnia w budynkach – 4142 wnioski,
- wariantu 2.3. Dobrostan krów mamek – złożono 5309 wnioski,
- Dobrostan owiec – zwiększona powierzchnia w budynkach –1213 wniosków
To działanie szczególnie dobrze łączy instrumenty polityki rolnej z zmianami w preferencjach konsumentów. Na skutek wzrostu świadomości oraz działalności organizacji pro zwierzęcych konsumenci w coraz większym stopniu interesują się, w jaki sposób utrzymywane były zwierzęta, z których mięsa produkty kupują. Kryterium dobrostanu zwierzęcia, w przyszłości stanie się jednym z głównych kryteriów zakupu produktów mięsnych. Takie są fakty, a z nimi nie należy szczególnie dyskutować. Jeśli chcemy, jako rolnicy, utrzymać dzisiejszy poziom spożycia mięsa to musimy w naszych hodowlach takie właśnie kryterium uwzględniać.
Dobrostan zwierząt to same korzyści
Planując rozwój produkcji zwierzęcej w gospodarstwie warto zatem pochylić się nad możliwościami jakie daje działanie Dobrostan zwierząt w zakresie wsparcia finansowego, niezbędnego do pokrycia wyższych kosztów produkcji w podwyższonych warunkach Dobrostanu. Dodatkowa kasa to nie jedyny argument przemawiający za podwyższonymi standardami. Lepszy dobrostan to poprawa kondycji zdrowotnej zwierzęcia co skutkuje niższymi kosztami weterynaryjnymi i ograniczeniem konieczności stosowania antybiotyków. To ważne, ponieważ nowe strategie Unii Europejskiej, jako jeden ze swoich celów zakładają znaczną redukcję możliwości wykorzystywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zaprasza na Wystawę Zwierząt Hodowlanych
Kolejnym krokiem w wykorzystaniu tego trendu powinno być właściwe oznakowanie produktów dobrostanowych w łańcuchu spożywczym. To szansa na pozyskanie większych środków finansowych z rynku, od konsumentów. To już trudniejsze wyzwanie wymagające od rolników współpracy marketingowej i twardych negocjacji z sieciami detalicznymi. Dopłaty dobrostanowe można też łączyć z wsparciem na rozwój przetwórstwa w gospodarstwie rolnym oraz rolniczego handlu detalicznego.
Jako przykład gospodarstw, które z powodzeniem stosują opisane praktyki polecamy dwa filmy, które powstały w ramach międzynarodowego projektu Inno4grass, którego Wielkopolska Izba Rolnicza była partnerem. Linki do filmów znajdziecie Państwo poniżej:
Andrzej Przepióra
WIR