Sezon gruszkowy w pełni, a owoce osiągają w skupie dość dobre ceny, średnio 1,50 zł. Wiąże się to z niewysoką podażą krajowych owoców – informuje Redakcja Rolna TVP.
Krzysztof Gładysz – Sady Trzebnica: gruszka należy do takiego gatunku, który potrzebuje uprawy w warunkach cieplejszego klimatu. Warunki Dolnego Śląska sprzyjają.
W latach 50 w Sadach Trzebnickiech grusze rosły na 25 hektarach. Teraz plantacje ograniczono do zaledwie 5 ha.
Zmniejszono też liczbę pracowników sezonowych. Nadal jednak mieszkańcy okolicznych wsi mogą w Sadach dorobić.
W tym roku w Sadach trzebnickich zebranych zostanie około 200 ton gruszek.
To jeden z największych sadowniczych kompleksów południowo-zachodniej Polski. Powierzchnia sadów: 350 hektarów. 180 ha zajmuje 15 odmian jabłoni. Są jeszcze wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki i aronia.
Źródło: Redakcja Rolna TVP, Jadwiga Jarzębowicz/Wrocław, www.tvp.pl/rolna, fot. Morguefile.com