Rabobank przewiduje doskonałe drugie półrocze dla drobiarstwa mimo presji kosztowej i wielu wyzwań operacyjnych. Głównym powodem dobrej sytuacji dla producentów drobiu ma być postkowidowy wzrost popytu oraz rosnące ceny żywności, które skłaniają konsumentów do poszukiwania tańszego źródła białka czyli mięsa drobiowego.
Jednocześnie analitycy Rabobanku prognozują, że podaż drobiu będzie malała. Główne tego przyczyny to wysokie ceny pasz i energii oraz jeden z najtrudniejszych sezonów grypy ptaków w historii. Zjawisko kurczącej się podaży ma opierać się na tym, że mniejsi oraz średni producenci będą ograniczali rozmiary produkcji. Dodatkowo – zgodnie z prognozami Rabobanku – odsuwane w czasie mają być nowe inwestycje (ze względu na rosnące stopy procentowe, wysokie ceny stali, wysokie koszty transportu, i zmniejszoną dostępność siły roboczej).
Źródło: KIPDIP