Drgnęło na rynku trzody chlewnej. Są pierwsze pozytywne symptomy

Na rynku trzody chlewnej można zaobserwować pierwsze oznaki poprawy sytuacji – wynika z analizy Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej.

Jak zauważają eksperci KZP-PTCh, powoli odczuwalny jest wzrost zainteresowania zakładów mięsnych surowcem wieprzowym. Część zakładów już teraz rozpoczęła przegotowania do sezonu grillowego i w magazynach odkładane są większe zapasy wieprzowiny.

Pozytywnym symptomem są też rosnące ceny prosiąt.

– To wskazuje na większy optymizm producentów tuczników co do dalszego rozwoju sytuacji rynkowej. W tym roku Wielkanoc przypada na 21 kwietnia. 10 dni później jest seria świąt państwowych, które zbiegają się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Wiele okazji do świętowania nie pozostanie bez pozytywnego wpływu rynek. Większy popyt na wieprzowinę powinien przełożyć się na wzrost zainteresowania żywcem wieprzowym i możliwością wzrostu ceny – czytamy w analizie KZP-PTCh.

Korzystna dla europejskich producentów świń jest także redukcja 5 mln macior w Chinach.

– Spadek pogłowia loch niewątpliwie prowadzi do ograniczenia produkcji oraz wzrostu zainteresowania importem. Najwięksi europejscy eksporterzy będą mogli lokować na rynku chińskim większe ilości wieprzowiny pobudzając popyt na rynku unijnym – wyjaśniają analitycy rynku.

Pozytywne sygnały płyną także z rynku amerykańskiego, gdzie wzrosły ceny tusz wieprzowych. Eksperci przewidują, że cena kilograma tuszy w połowie 2019 roku może wynieść ok. 1,55 euro. Oznacza to wzrost ceny o 34 proc. w stosunku do ceny styczniowej bieżącego roku.

– Chociaż brak jest bezpośredniego związku wzrostu cen wieprzowiny na rynku USA i UE, to podniesienie ceny w USA będzie sprzyjało większej konkurencyjności europejskiej wieprzowiny na rynkach azjatyckich – wyjaśnia KZP-PTCh.

oprac. Kamila Szałaj, na podst. KZP-PTCh

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 12 =