W 2013 r. światowy eksport drobiu, według najnowszych danych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), wyniesie ok. 10,31 mln ton, co oznacza 3-procentowy wzrost w relacji rocznej – – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Taki dynamiczny rozwój eksportu wynika ze stale rosnącego zainteresowania drobiem na rynkach w Chinach, na Bliskim Wschodzie, jak również w Ameryce Południowej. Można się zatem spodziewać, że główni eksporterzy drobiu (Brazylia, USA i UE) będą kontynuować wzrostową tendencję sprzedaży zagranicznej.
Jak podaje Agra Europe, w przypadku Brazylii i USA, światowych liderów na rynku drobiu, eksport w 2013 r. wyniesie odpowiednio 3,61 i 3,27 mln ton. Z kolei w UE, ze względu na spadek wolumenu produkcji i wycofanie refundacji eksportowych dla drobiu, w 2013 r. nastąpi spadek wywozu do poziomu 1,06 mln ton. Na rynku wyłania się też Tajlandia, która ze sprzedażą zagraniczną na poziomie 0,6 mln t w 2013 r. dołącza do grupy głównych eksporterów światowych.
Czytaj także:
Opłacalność produkcji kurcząt brojlerów coraz gorsza
Drób ozdobny podbija polskie gospodarstwa
Ceny jaj spożywczych sprzyjają konsumentom
Ta zmiana stała się możliwa głównie dzięki otwarciu rynku unijnego i chińskiego na mięso i produkty drobiowe pochodzące z tego kraju. Należy przy tym podkreślić, że wzrost popytu na drób na świecie umożliwi równocześnie rozwój pozostałym producentom nastawionym na wzrost eksportu tzn. Turcji, Argentynie i Ukrainie. Należy też dodać, że kraje te stawiają głównie na zacieśnienie relacji handlowych z rynkami sąsiadującymi. W wypadku Turcji dogodne położenie geograficzne umożliwia jej wzrost sprzedaży na rynku irackim oraz w innych krajach na Bliskim Wschodzie.
Ocenia się, że wolumen wywozu dla Turcji wzrośnie w 2013 r. do 0,33 mln t., byłby to zatem 16- procentowy wzrost w skali roku. Podobnie w swojej strategii eksportowej Argentyna nastawia się głównie na rynki Ameryki Południowej (Wenezuelę) oraz Chiny. Natomiast Ukraina rozwija dynamicznie wymianę handlowa z Rosja i Kazachstanem.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu