Od 1 lutego 2023 r. podmioty produkujące wybrane kategorie artykułów rolno-spożywczych eksportowane do Indii będą podlegać obowiązkowi rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India – FSSAI).
Kogo dotyczy obowiązek rejestracji
Obowiązek rejestracji dotyczy producentów artykułów żywnościowych z kategorii:
(1) mleko i produkty mleczne,
(2) mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
(3) jajka w proszku (proszek jajeczny),
(4) żywność dla niemowląt,
(5) nutraceutyki (np. suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Jak zarejestrować podmiot do eksportu do Indii
Proces rejestracji polskich podmiotów prowadzą:
- powiatowe organy Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku produktów z kategorii (1), (2) i (3);
- powiatowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku produktów z kategorii (4) i (5).
Informacje na temat nowych wymogów indyjskich dostępne są na stronach internetowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
Głównego Inspektoratu Weterynarii https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Informacje-ws.-nowych-regulacji-indyjskich-dot.-rejestracji-zagranicznych-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-Indii/idn:2183
Głównego Inspektoratu Sanitarnego
https://www.gov.pl/web/gis/rejestracja-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-indii
Rolnicy pytają minister rolnictwa odpowiada. Spotkanie w Orpiszewie
Źródło: MRiRW