W okresie jedenastu miesięcy br. eksport cukru wyniósł 529 tys. ton, w tym na ryku unijnym sprzedano 301 tys. ton.
Cukier pozakwotowy był eksportowany do krajów trzecich bez refundacji wywozowych, ale dużą część tego wywozu realizowały firmy z krajów UE.
Na rynku unijnym liczącymi się odbiorcami były Niemcy (86 tys. ton), Słowacja (65 tys. ton) oraz Czechy (57 tys. ton). Duży był eksport do Syrii (54 tys. ton) i Izraela (37 tys. ton) oraz do krajów WNP (65 tys. ton). Ceny w eksporcie wahały się od 780 EUR/tonę w sprzedaży do UE oraz 480 EUR/tonę na rynkach państw trzecich. Import cukru wyniósł ok. 243 tys. ton, z tego w okresie marzec-sierpień 214 tys. ton. W kolejnych miesiącach przywóz znacznie spadł, a koncerny cukrownicze rozpoczęły przygotowania do kampanii.
W imporcie dominował cukier trzcinowy do rafinacji z: Kuby (74 tys. ton ), Zambii (28 tys. ton), Jamajki (22 tys. ton). Import z krajów UE był niewielki (29 tys. ton), w tym z Francji 8 tys. ton. Ceny importowe unijnego cukru były wysokie: 800 EUR/tonę. Cukier do rafinacji importowano po ok. 400 EUR/tonę. Według danych F.O. Licht światowa produkcja w przeliczeniu na cukier surowy w sezonie 2012/2013 wzrosła o 3,8% do rekordowego poziomu 177 mln ton. W tym samym okresie konsumpcja wzrosła o 1,9% do 174 mln ton. W konsekwencji wzrosły zapasy końcowe, które wywierają presję na ceny. Światowe ceny cukru białego spadły do 495 USD/tonę, a cukru surowego do 410 EUR/tonę. Obecny poziom cen utrzyma się przez dłuższy okres, gdyż notowania terminowe cen cukru białego na sierpień 2014 r. wynoszą ok. 520 USD/tonę.
Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu