Eksport i import cukru

W okresie jedenastu miesięcy br. eksport cukru wyniósł 529 tys. ton, w tym na ryku unijnym sprzedano 301 tys. ton.

Cukier pozakwotowy był eksportowany do krajów trzecich bez refundacji wywozowych, ale dużą część tego wywozu realizowały firmy z krajów UE.

 

\"Eksport

 

Na rynku unijnym liczącymi się odbiorcami były Niemcy (86 tys. ton), Słowacja (65 tys. ton) oraz Czechy (57 tys. ton). Duży był eksport do Syrii (54 tys. ton) i Izraela (37 tys. ton) oraz do krajów WNP (65 tys. ton). Ceny w eksporcie wahały się od 780 EUR/tonę w sprzedaży do UE oraz 480 EUR/tonę na rynkach państw trzecich. Import cukru wyniósł ok. 243 tys. ton, z tego w okresie marzec-sierpień 214 tys. ton. W kolejnych miesiącach przywóz znacznie spadł, a koncerny cukrownicze rozpoczęły przygotowania do kampanii.

W imporcie dominował cukier trzcinowy do rafinacji z: Kuby (74 tys. ton ), Zambii (28 tys. ton), Jamajki (22 tys. ton). Import z krajów UE był niewielki (29 tys. ton), w tym z Francji 8 tys. ton. Ceny importowe unijnego cukru były wysokie: 800 EUR/tonę. Cukier do rafinacji importowano po ok. 400 EUR/tonę. Według danych F.O. Licht światowa produkcja w przeliczeniu na cukier surowy w sezonie 2012/2013 wzrosła o 3,8% do rekordowego poziomu 177 mln ton. W tym samym okresie konsumpcja wzrosła o 1,9% do 174 mln ton. W konsekwencji wzrosły zapasy końcowe, które wywierają presję na ceny. Światowe ceny cukru białego spadły do 495 USD/tonę, a cukru surowego do 410 EUR/tonę. Obecny poziom cen utrzyma się przez dłuższy okres, gdyż notowania terminowe cen cukru białego na sierpień 2014 r. wynoszą ok. 520 USD/tonę.

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here