Eksport i import produktów mlaczarskich

Eksport przetworów mlecznych zwiększył się o 2% do 1893 mln l w ekwiwalencie mleka surowego, a jego wartość o 3% do 1222 mln EUR.

Wzrósł eksport większości przetworów, w tym najsilniej serów dojrzewających i topionych, pełnego mleka w proszku oraz lodów (o 22-24%). Eksport mleka płynnego i śmietany, kazeiny i serwatki zwiększył się o 15-17%, a serów twarogowych o 4%. Mniejszy był natomiast wywóz masła, chudego mleka w proszku oraz jogurtów i napojów fermentowanych (o 6-9%).

 

\"Eksport

 

Import przetworów mlecznych w analizowanym okresie zmniejszył się o 8% do 741 mln l w przeliczeniu na mleko surowe, a jego wartość o 2% do 442 mln EUR. Najgłębszy był spadek przywozu chudego mleka w proszku (o 28%), masła (o 22%) oraz jogurtów i napojów fermentowanych (o 14%), a najmniejszy serwatki (o 4%). Mniejszy był również import pełnego mleka w proszku oraz serów dojrzewających i topionych (o 7-9%). Silnie zwiększono natomiast przywóz mleka płynnego i śmietany, lodów (o 54-56%), kazeiny (o 40%), a nieznacznie serów twarogowych.

W rezultacie ilościowa nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych zwiększyła się o 9% do 1152 mln l w ekwiwalencie mleka surowego. Mniej korzystny był wzrost wartościowego salda wymiany (o 6% do 780 mln EUR), w wyniku niższych niż przed rokiem cen eksportowych prawie wszystkich produktów mlecznych.

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics