Eksport serów w UE. Rośnie czy maleje? Sprawdź!

Według danych Komisji Europejskiej, eksport serów do krajów trzecich zwiększył się w 2012 roku o 13,6% i osiągnął 776,4 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

 

\"\"

 

Ten pozytywny trend utrzymał się na początku bieżącego roku i po 4 miesiącach ze Wspólnoty wysłano do krajów trzecich ponad 256,6 tys. ton serów, tj. o ponad 11,1% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Na ten bardzo dobry wynik największy wpływ miała znaczna zwyżka eksportu serów z wiodących pod tym względem państw UE.

Czytaj także:
Ceny rzepaku rekordowo niskie
Bezpieczeństwo pracy podczas żniw
Jak reaguje krowa w upalny dzień?

W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku względem analogicznego okresu 2012 r. odnotowano 19,1% wzrost wywozu z Niemiec, 15,5% zwyżkę eksportu z Francji, dostawy z Włoch wzrosły o 5,5% a z Danii aż o 24,2%. Ponadprzeciętna była dynamika wzrostu wywozu serów z Polski (+40,1%), która stała się piątym największych eksporterem serów z UE.

Wśród największych unijnych eksporterów serów tylko Holandia odnotowała w badanym okresie bieżącego roku zniżkę w wywozie tych produktów mleczarskich (-19,1%).

Import serów do Unii jest niemal dziesięciokrotnie mniejszy niż eksport. Po 4 miesiącach br. był on mniejszy o 4,8% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i osiągnął poziom 25,9 tys. ton. Standardowo sery sprowadzano głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch, mniejsze ilości do Francji i Austrii, a także do Belgii. 

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polska wolna od wysoce zjadliwej grypy ptaków

Dobra wiadomość dla sektora drobiarskiego: Polska oficjalnie odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. Informację tę potwierdziła Światowa Organizacja...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics