Komisja Europejska nie powinna zezwolić na stosowanie w żywności i paszach soi tolerujących glifosat, stwierdził Parlament Europejski. Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje glifosat jako "prawdopodobnie rakotwórczy". Posłowie zwracają uwagę również na to, że GMO zostało dopuszczone w UE bez wsparcia państw członkowskich.
Trzy rodzaje genetycznie modyfikowanej soi, która ma zostać zatwierdzona przez Komisję Europejską do stosowania w żywności oraz w paszach to: FG72, MON 87708 x MON 89788 i MON 87705 x MON 89788.
Obawy dotyczące glifosatu
Posłowie przypominają, że tolerowany przez trzy odmiany soi glifosat, zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia został zakwalifikowany jako „prawdopodobnie rakotwórczy”. Świadczy to o tym, że może powodować raka u ludzi oraz nie jest wystarczająco dobrze przebadany pod tym względem.
Posłowie podkreślają również, że sama Komisja Europejska wyraziła ubolewanie, iż powyższy proces autoryzacji GMO wszedł w życie. Decyzja o zatwierdzeniu go przez KE do stosowania w żywności oraz w paszach została podjęta bez poparcia kwalifikowanej większości państw członkowskich.
Odrębne prawo, które umożliwiałoby każdemu państwu członkowskiemu UE ograniczanie lub zakazywanie sprzedaży i wykorzystywania zatwierdzonych przez UE produktów GMO na jego terytorium zostało zaoponowane przez Parlament jeszcze w październiku 2015. Budzi to obawy, że ustawa ta mogłaby doprowadzić do przywrócenia kontroli granicznych między krajami opowiadającymi się za i przeciw GMO. Komisja Europejska została wezwana do przedstawienia nowego wniosku.
Redakcja AgroNews, fot.:flickr.com/Kevin Dooley
Źródło:Parlament Europejski