Od początku bieżącego roku jeszcze nie odnotowano spadku notowań na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade. Ostatnia, piąta aukcja, zakończyła się po raz kolejny na plusie. Wartość indeksu GDT w dniu 1 marca 2022 roku ukształtowała się na poziomie 1593 i był to najwyższy poziom w ciągu ostatnich 10 lat. Wzrost ogólnego indeksu giełdowego wyniósł 5,1%.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego spowodował podwyżki we wszystkich oferowanych kategoriach produktów mleczarskich. Najwyższy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar, masła i maślanki w proszku.
Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 1 marca 2022 r.:
- Ser Cheddar +10,9% – cena 6394 USD/t
- Masło +5,9% – cena 7086 USD/t
- Maślanka w proszku +5,8% – cena 4217 USD/t
- Pełne mleko w proszku +5,7% – cena 4757 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +4,7% – cena 4481 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +2,1% – cena 7048 USD/t
- Laktoza +0,9% – cena 1634 USD/t
- Serwatka w proszku nie była oferowana
Trendy na światowym rynku mleka są pozytywne, w Polsce cena również utrzymuje się na wysokim poziomie, choć w styczniu odnotowano niewielki spadek.
Źródło: