Gęsina na świętego Marcina

Gęsina na polskich stołach w XVII-XIX wieku gościła regularnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Załamanie jej spożycia nastąpiło w XX w. Dziś co prawda Polacy spożywają zaledwie 300 g tego mięsa (w przeliczeniu na 1 mieszkańca), jednakże z każdym rokiem coraz więcej rodaków przekonuje się do walorów gęsiny. Tak niewielkie spożycie mięsa z gęsi może dziwić, zwłaszcza, że Polska jest obecnie największym producentem gęsi w Europie, w 2019 roku wyprodukowano ok. 8 mln sztuk gęsi, co oznacza, że ponad 95% gęsiny trafia na eksport. Po gęsie produkty chętniej sięgają Niemcy, Austriacy czy Szwedzi.

Święty Marcin nie żywił sympatii do gęsi

Z tradycją spożywania w Polsce gęsi 11 listopada związana jest legenda o św. Marcinie, który otrzymawszy nominację na biskupa w Tours we Francji nie chciał przyjąć tytułu, więc schronił się w przyklasztornej szopie, gdzie hodowano gęsi. Zwierzęta wystraszyły się jego obecności i wpadły w popłoch wydając tym samym miejsce schronienia nowego biskupa. Od tego czasu święty Marcin nie żywił sympatii do tych ptaków. Na łożu śmierci poprosił by ubito wszystkie gęsi z miasta. W dniu jego pogrzebu na stołach królowała więc pieczona gęś i tak powstał zwyczaj pamiętany w Europie do dziś.

Od kilku lat w Polsce coraz częściej odbywają się akcje promujące zarówno spożycie jak i chów przyzagrodowy gęsi. W Ostrzeszowie, dzięki pomysłowi Witolda Wróbla –Członka Polskiej Akademii Smaku, począwszy od 2012 roku, w maju, rozdawane są pisklęta gęsie do przyzagrodowego chowu, a jesienią odbywa się Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Coraz popularniejsze jest też hasło „Najlepsza gęsina na św. Marcina”. W inicjatywy zachęcające do konsumowania gęsiny angażują się m.in. uznani kucharze czy też wysoko cenieni restauratorzy. Dzięki takim akcjom wzrasta także zainteresowanie przetworami z gęsi m.in. słynnym półgęskiem, kiełbasą czy salcesonem z gęsich podrobów.

Właściwości zdrowotne mięsa z gęsi

To za sprawą promocji Polacy na nowo odkrywają walory kulinarne potraw z gęsi. Mimo wysokiej kaloryczności, gęś ma bardzo korzystny skład tłuszczowy – zawiera ona znacznie więcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Ponadto mięso gęsi jest bogate w witaminę A, witaminy z grypy B i E oraz składniki mineralne jak żelazo, fosfor, magnez i cynk. Z kolei smalec z gęsi jest znanym specyfikiem medycyny ludowej stosowanym przy przeziębieniach, a także w leczeniu bólu stawów, jednakże na właściwości te nie ma potwierdzeń naukowych.

Na niezwykłe walory smakowe gęsi jak i delikatność mięsa duży wpływ ma ekologiczna hodowla gęsi charakteryzująca się wolnym chowem i wysokimi standardami jakościowymi pasz zapewnianymi przez polskich producentów gęsi.

Niestety z powodu pandemii tej jesieni promowanie polskiej gęsiny odbędzie się jedynie za pośrednictwem mediów.

Obecny rok trudny dla producentów gęsi

Obecny rok nie był jednak łaskawy dla branży produkcji gęsi. W pierwszych miesiącach 2020 r. na skutek wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków nastąpił gwałtowny i niekontrolowany spadek zainteresowania tuczem gęsi co spowodowało spadek ceny jaja wylęgowego i pisklęcia gęsiego. Ceny jaj wylęgowych były o 30% niższe niż w sezonie 2019. Hodowcy gęsi reprodukcyjnych zostali zmuszeni do skrócenia nieśności jak również utylizacji jaj, które nie zostały odebrane przez kontrahentów. Dodatkowo na skutek wystąpienia epidemii koronawirusa podmioty zajmujące się tuczem gęsi znalazły się w ciężkiej sytuacji z uwagi na spadek cen żywca do ok. 7,65 zł/kg, czyli 20% w porównaniu z ubiegłym rokiem, co nie gwarantowało zwrotu poniesionych kosztów produkcji. Mimo wniosków o udzielenie wsparcia w kryzysie spowodowanym ptasią grypą i koronawirusem, pomocy takiej nie otrzymał ani sektor hodowli ani chowu gęsi.

 

Maria Schubert
WIR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,166FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,356ObserwującyObserwuj
5,850SubskrybującySubskrybuj

Pszenica w skupach drożeje

Dane MRiRW pokazują, że ceny średnie krajowe pięciu zbóż wzrosły, a w trzech przypadkach spadły w krajowych punktach skupu w tygodniu 19-25.04.2021. O ile...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE