GIS alarmuje: Tych chipsów nie jedz!

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące wysokiego poziomu akryloamidu w partii chipsów warzywnych dystrybuowanych przez Eko-Wital Sp. z o.o.

GIS alarmuje: tych chipsów nie jedz!

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Szczegóły dotyczące produktów

Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g

Numer partii: B 277 090784

Data minimalnej trwałości: 04.05.2024

Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy

Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.

Źródło i fot.: GIS

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Koniec z kopciuchami w Małopolsce. Od dziś wchodzi zakaz użytkowania kotłów na węgiel i drewno

1 maja 2024 roku weszły w życie przepisy, które ograniczą eksploatację nieekologicznych kotłów na węgiel i drewno w województwie małopolskim. Wprowadzenie ograniczeń eksploatacji pozaklasowych kotłów oraz miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics