Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. Jeśli masz te produkty w swoim domu natychmiast je wyrzuć lub oddaj do sklepu.
Filet śledziowy a’la matias
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóchz pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.
Numer partii | Termin przydatności do spożycia | Wielkość opakowania |
012320/165 | 27.09.2020 | 1kg |
0,4 kg | ||
28.09.2020 | 0,5 kg | |
2,5 kg | ||
4 kg | ||
01.10.2020 | 0,4 kg | |
0,5 kg | ||
2,5 kg |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.
W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.
Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.
Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A
W wyniku badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
Kod na skorupkach jaj – 2PL 02141304
Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ – Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy.
W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach.
Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2