Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania świeżej ćwiartki kurczaka oraz świeżego filetu z piersi kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis. Oba produkty można było nabyć w sieci „Biedronka”.
W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów :
Nazwa produktu | Numer partii | Termin przydatności do spożycia | Zdjęcie |
Świeża Ćwiartka Vacum | 215622 | 10.04.2022 | |
Świeży filet z piersi kurczaka map | 215622 | 11.04.2022 |
Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach.
Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS