GIS ostrzega przed groźną bakterią w piersi kurczaka

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania świeżej ćwiartki kurczaka oraz świeżego filetu z piersi kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis. Oba produkty można było nabyć w sieci „Biedronka”.

Groźna bakteria w piersi kurczaka
Groźna bakteria w piersi kurczaka

W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów :

Nazwa produktu Numer partii Termin przydatności do spożycia Zdjęcie
Świeża Ćwiartka Vacum 215622 10.04.2022 zdjęcie poglądowe - świeża ćwiartka Kraina Mięs
Świeży filet z piersi kurczaka map 215622 11.04.2022 zdjęcie poglądowe - świeży filet z piersi kurczaka Kraina Mięs

 

Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach.

Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wysokie koszty produkcji uderzają w producentów pieczarek

Uprawa pieczarek obecnie szczególnie mocno odczuwa rosnącą presję kosztów. Co prawda, poprawiła się sytuacja po kryzysie związanym z pandemią, ale rosnące koszty produkcji i...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
3,940ObserwującyObserwuj
4,180SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE