GIW: Jaki będzie dopuszczalny poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych?

W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych, rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu zagadnieniu adres poczty elektronicznej WWA@wetgiw.gov.pl na który od dnia 21 stycznia 2014 roku, polskie podmioty mogą wysyłać informacje zawierające:

·    wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:
·    temperaturę wewnątrz komory;
 

 

\"\"

 

·    temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;
·    czas ekspozycji na dym;
·    czas obróbki termicznej;
·    opis metody (met. tradycyjna – opis, met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)
 
Czytaj także :
Kalemba w sprawie ASF: Nie zostawimy Was samych z problemem!
Wyłudzają na rolnika!
Co dalej z dyrektywą tytoniową?!

Na udostępniony od dnia 21 stycznia b.r. adres e-mail wpłynęły dotychczas informacje od pięciu producentów żywności. W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii zachęca krajowych producentów do wysyłania ww. informacji na stworzony i dedykowany do tego celu adres e-mail. Celem przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila wpisywać wyłącznie weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, którego informacje dotyczą.

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

GIS wycofuje popularną herbatę. „Obecność pestycydów”

22 listopada Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu pozostałości pestycydu antrachinonu w czarnej herbacie liściastej. Kontrole wykazały, że w niektórych partiach tego produktu poziomy...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics