GIW: Jaki będzie dopuszczalny poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych?

W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych, rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu zagadnieniu adres poczty elektronicznej WWA@wetgiw.gov.pl na który od dnia 21 stycznia 2014 roku, polskie podmioty mogą wysyłać informacje zawierające:

·    wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:
·    temperaturę wewnątrz komory;
 

 

\"\"

 

·    temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;
·    czas ekspozycji na dym;
·    czas obróbki termicznej;
·    opis metody (met. tradycyjna – opis, met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)
 
Czytaj także :
Kalemba w sprawie ASF: Nie zostawimy Was samych z problemem!
Wyłudzają na rolnika!
Co dalej z dyrektywą tytoniową?!

Na udostępniony od dnia 21 stycznia b.r. adres e-mail wpłynęły dotychczas informacje od pięciu producentów żywności. W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii zachęca krajowych producentów do wysyłania ww. informacji na stworzony i dedykowany do tego celu adres e-mail. Celem przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila wpisywać wyłącznie weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, którego informacje dotyczą.

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here