Impuls popytowy na wieprzowinę zaznaczył się nie tylko na południu Europy ale również w krajach Europy Centralnej. Podobnie jak w ubiegłych latach okres wakacyjny przyniósł wzrost konsumpcji, a wysokie temperatury obniżyły podaż żywca na skutek słabych przyrostów zwierząt. Handlowcy notują wzrost sprzedaży produktów wieprzowych na unijnym rynku, a ubojnie z coraz większym trudem pokrywają zapotrzebowanie na surowiec. Eksporterzy również podkreślają większe zainteresowanie unijną wieprzowiną ze strony państw azjatyckich. W rezultacie cena skupu tuczników rośnie.
W Notowaniach ISN Irlandia podniosła ceny o 4₵, Hiszpania o 2₵, a Belgia o 1₵ za kilogram wagi ciepłej. Ceny pozostały bez zmian w Danii i Francji.
W notowaniach VEZG u naszych zachodnich sąsiadów tuczniki w następnym tygodniu będą skupowane w cenie 1,85 €/kg (+5₵) w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Na rynku krajowym zakłady zaczynają gorączkowo poszukiwać surowca do uboju, co przynosi wzrosty cen skupu. Średnia cena skupu w klasie E wynosi obecnie 8,60 zł/kg (+0,20) w stosunku do ubiegłego tygodnia. Ograniczona podaż powinna przynieść dalsze wzrosty cen skupu żywca, co znajdzie odzwierciedlenie w wyższych cenach produktów wieprzowych na półkach sklepowych.
Źródło: POLPIG