Główny Inspektorat Sanitarny ogłasza wycofanie mąki skażonej groźną bakterią Escherichia coli. Produkt był sprzedawany w popularnej sieci sklepów.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej określonej poniżej.
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony
Numer partii/ daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025
Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia
Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dodatkowo zamieścił informację dla klientów na swojej stronie internetowej (https://www.aldi.pl/narzedzia/recalls/wycofanie-produktu–mka-pszenna-marki-dobre-plony.html)
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS