Grzyby Trichoderma

Właściwości grzybów Trichoderma są bardzo wszechstronne, dlatego mogą one być wykorzystywane zarówno w przemyśle jak i w rolnictwie. Enzymy produkowane przez te grzyby wykorzystywane są np. w przemyśle tekstylnym do zmiękczania tkanin, w przemyśle spożywczym do poprawy ekstrakcji i klarowania soków owocowych lub ulepszania pieczywa. W rolnictwie grzyby Trichoderma są głównie wykorzystywane do ochrony i poprawy wzrostu roślin uprawnych. Ich działanie polega m.in. na: a/ intensywnej produkcji enzymów litycznych, która jest związana ze zdolnością Trichoderma do pasożytowania innych grzybów, w tym chorobotwórczych dla roślin; b/ produkcji antybiotyków, c/ wspomaganiu wzrostu roślin; d/ wzbudzaniu mechanizmów obronnych w roślinach. 

Zespoły naukowców z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Uniwersytetu Łódzkiego podjęły się opracowania technologii produkcji preparatów z grzybami Trichoderma do zastosowania w integrowanej uprawie warzyw oraz do utylizacji odpadów organicznych z gospodarstw rolnych i przemysłu rolno-spożywczego. Badania pt. „Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych” są prowadzone od 2010 r. i są współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.

Pomimo, iż nieliczne preparaty, głównie produkcji zagranicznej, są obecne na rynku, zespół badaczy proponuje innowacyjne rozwiązania takie jak:

1/ wykorzystanie mieszanek kilku izolatów Trichoderma o różnych lecz komplementarnych mechanizmach działania, co ma zapewnić dobrą skuteczność i stabilność;

2/ produkcję preparatów Trichoderma z wykorzystaniem odpadów organicznych;

3/ zastosowanie Trichoderma do utylizacji odpadów rolnych m.in. do przyspieszania ich kompostowania i poprawy stanu sanitarnego uzyskanych kompostów.

Pożyteczne izolaty, tak powszechnych w naturze Trichoderma, są poszukiwane wśród grzybów izolowanych z kompostów, z polskich gleb uprawnych oraz z korzeni roślin warzywnych. Działanie tych izolatów jest badane według systemu „AMOR”, który został opracowany specjalnie na potrzeby projektu. System „AMOR” służy do selekcji grzybów o cechach najbardziej predysponujących je do wykorzystania w preparatach. Prowadzone są też badania nad możliwością stosowania aktywnych szczepów Trichoderma wraz ze zmniejszonymi dawkami fungicydów lub naprzemiennie w celu ograniczenia zużycia pestycydów. Opracowywane są kompozycje odpadowych materiałów z przemysłu rolno-spożywczego, które będą służyły jako nośnik Trichoderma i jednocześnie jako nawóz organiczny poprawiający strukturę gleby i stan odżywienia roślin warzywnych. Równocześnie przygotowywana jest technologia produkcji i przechowywania zarodników konidialnych Trichoderma, znów w oparciu o organiczne odpady, które to zarodniki będzie można wykorzystywać jako zaprawy nasienne lub do oprysku nadziemnych części roślin w trakcie uprawy. Z kolei zarodniki grzybów wykazujących zdolności do przyspieszania rozkładu materii organicznej będą stosowane w procesie kompostowania resztek pożniwnych.

Skuteczność preparatów z Trichoderma będzie badana w doświadczeniach polowych i szklarniowych w uprawach różnych gatunków warzyw. Oceniany będzie wpływ stosowanych preparatów na strukturę i zasobność gleby w składniki odżywcze oraz zdolność roślin do ich pobierania, stan odżywienia i zdrowotność warzyw w czasie wegetacji, plonowanie roślin oraz jakość plonu i jego przydatność do przechowywania. Badany będzie również stopień ryzyka związany z użyciem preparatów z wybranymi grzybami Trichoderma oraz ich wpływ na środowisko.

 Do tej pory wyselekcjonowano kilka szczepów Trichoderma o właściwościach wskazujących na możliwość ich wykorzystania w uprawach m.in. ze względu na zdolności do stymulacji wzrostu roślin i wzbudzanie w nich odporności na warunki stresowe. Szczególnie interesujące są wyniki wskazujące na potencjał niektórych szczepów Trichoderma do eliminacji form przetrwalnych grzybów chorobotwórczych z gleby, które są bardzo trudne do zniszczenia i mogą powodować znaczne straty w plonach.

Więcej informacji o prowadzonych badaniach oraz grzybach Trichoderma można znaleźć na stronie www.iwarz.pl/trichoderma.

Dr Magdalena Szczech,Pracownia Mikrobiologii, Instytut Ogrodnictwa
Oddział Warzywnictwa, Skierniewice

 

 

 

\"\"

 

 

 

\"\"                                                                                                                                     

\"\"

 

 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

NIE dla Mercosur – TAK dla europejskiego rolnictwa

Polscy rolnicy apelują o zablokowanie umowy z krajami Mercosur - to zagrożenie dla zdrowia konsumentów i przyszłości unijnego rolnictwa. Polscy hodowcy bydła mięsnego oraz...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics